Taka zapiekanka to doskonały pomysł na ciepłą kolację lub drugie danie. Zrobiłam ją na grubym puszystym cieście drożdżowym z mnóstwem naszych ulubionych dodatków. Świetnie smakuje polana ketchupem lub sosem czosnkowym.*foremka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:450 g mąki pszennej270 ml letniej wody30 g drożdży50 g stopionego masłałyżeczka soliłyżeczka cukrudodatki:por (dolna część)kilka pomidorków koktajlowych1 filet z kurczaka100 g chudego boczku1/2 czerwonej cebuli2 kulki mozzarelli po 125 g każda2 papryczki pepperoni3 łyżki ketchupułyżka olejułyżka masłasólsłodka paprykaoreganoMąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Dodać resztę składników i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie przygotować dodatki: pora pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i papryką, usmażyć. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Mozzarellę pokroić w plasterki, cebulę także, pomidorki na połówki, pepperoni na plasterki usuwając nasionka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie rozwałkować ciasto. Posmarować ketchupem, rozłożyć połowę mozzarelli a następnie resztę dodatków. Na wierzchu ułożyć resztę mozzarelli. Posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 30-40 minut.