Ten lekki jak chmurka sernik na biszkopcie na pewno zasmakuje dzieciom. Urozmaiciłam go galaretką i ananasem.*blaszka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:3 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową:1 kg sera sernikowego1 szklanka cukru5 jajek120 g masła2 opakowania budyniu waniliowegokilka kropel aromatu pomarańczowego na wierzch:puszka ananasa (niecała)galaretka cytrynowaForemkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i wylać do blaszki. Piec w 170*C przez około 12 minut. W tym czasie przygotować masę serową: masło roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać ser, budynie, masło, olejek pomarańczowy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wyłożyć na biszkopt i piec w 170*C przez godzinę. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Do syropu z ananasa dolać wody do 350 ml, zagotować i zdjąć z ognia. wsypać galaretkę i odstawić. Ananasa pokroić na kawałki. Ułożyć je na serniku i zalać mocno tężejącą galaretką. Odstawić do stężenia. kroić najlepiej następnego dnia.