ßßß Cookit - przepis na Odwrócone ciasto z ananasem

Odwrócone ciasto z ananasem

nazwa

Wykonanie

piątek, 23 Kwiecień 2010, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Delikatne i pyszne ciasto – coś w rodzaju tarte tatin, ponieważ kładziemy owoce na spód formy i zalewamy ciastem, a po upieczeniu odwracamy. Najlepsze ze świeżym ananasem, ale z takim z puszki też dobre. Polecam.
Składniki:
1 nieduży, dojrzały ananas
100g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
80g cukru
2 duże jajka
oprócz tego:
masło do posmarowania formy
3 łyżki cukru
tortownica albo forma do tarty
Ananas kroimy na grube plastry, obieramy ze skórki i wykrawamy twardy środek. Formę smarujemy masłem, posypujemy równomiernie trzema łyżkami cukru i układamy gęsto kawałki ananasa.
Składniki na ciasto miksujemy i rozprowadzamy łopatką na owocach. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Jeśli ananas jest bardzo soczysty możemy podpiec jeszcze kilka minut tylko od spodu.
Po upieczeniu odwracamy do góry nogami. Smacznego.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/odwrocone-ciasto-z-ananasem