Wykonanie
piątek, 23 Kwiecień 2010, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Delikatne i pyszne ciasto – coś w rodzaju tarte tatin, ponieważ kładziemy
owoce na spód formy i zalewamy
ciastem, a po upieczeniu odwracamy. Najlepsze ze świeżym
ananasem, ale z takim z puszki też dobre. Polecam.

Składniki:
1 nieduży, dojrzały
ananas100g
mąki tortowej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia100g
masła80g
cukru2 duże
jajkaoprócz tego:
masło do posmarowania formy
3 łyżki
cukrutortownica albo forma do tarty
Ananas kroimy na grube plastry, obieramy ze skórki i wykrawamy twardy środek. Formę smarujemy
masłem, posypujemy równomiernie trzema łyżkami
cukru i układamy gęsto kawałki
ananasa.
Składniki na ciasto miksujemy i rozprowadzamy
łopatką na owocach. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Jeśli
ananas jest bardzo soczysty możemy podpiec jeszcze kilka minut tylko od
spodu.
Po upieczeniu odwracamy do góry nogami. Smacznego.