Wykonanie
Opis : Muffiny z
borówkami amerykańskimi to ulubione muffiny mojej Córki, która w drodze do lub ze szkoły co kilka dni, (a jeśli mogłaby, to codziennie) prosi mnie o kupienie jednej takiej W Tesco. Pieką tam świeże, mięciutkie, wilgotne i pełne
borówek amerykańskich muffiny, które nawet lekko zabarwiają ciasto na zielono i naprawdę smakują przepysznie. Idąc tą
drogą myślową, weszłam na stronę Tesco, gdzie znalazłam przepis na Muffiny z
borówkami amerykańskimi. Upiekłam je z ogromną ciekawością finału.Po skosztowaniu przez
Oliwkę muffinki, padły słowa: "Mamo, Twoje są lepsze", a w jeden dzień zjadła prawie 10 małych sztuk. Chyba jest w nich coś nadzwyczajnego.A co do ich smaku, są to muffiny z ciasta ucieranego, nie mieszanego, więc również są bardzo miękkie, wilgotne, maślane i mało słodkie, co zmieniłabym odrobinę i dodała na drugi raz więcej
cukru.Przepis jest banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu.Polecam.Pochodzenie : przepis ze strony TescoIlość : 12 standardowych muffinów (średnie)Składniki :110 g
masła65 g
cukru3 duże
jajka110 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g jagód/borówek amerykańskichPrzygotowanie :Do miski włożyć
masło oraz
cukier.Utrzeć razem ok 3 min., aż masa stanie się jasna i puszysta.W oddzielnym naczyniu utrzeć
jajka do momentu, kiedy zmienią kolor na jaśniejszy i staną się puszyste.Stopniowo dodawać
jajka do masy z
masłem i
cukrem, stale miksując.Wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Dodać przesianą
mąkę z proszkiem do pozostałych składników w misce.Wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.Dodać umyte i osuszone jagody/borówki, pozostawiając 1. garść na wierzch ciasta.Wymieszać, aby składniki połączyły się i równo rozłożyły po całej powierzchni.Schłodzić przez min. 1 godz. (nie widziałam takiej konieczności, ale schodziłam ciasto).Nakładać ciasto do papilotek na wysokość 3/4 lub bezpośrednio do foremek silikonowych na wysokość 2/3 tak, aby w dwóch przypadkach powstało nie więcej niż 12 muffinów.Na wierzch każdego ciasta muffinowego lekko wcisnąć pozostałe
borówki (tj. ok. 2 szt.).Rozgrzać piekarnik do 180*C.Piec muffiny 20-25 min. do momentu nabrania przez muffiny złotego koloru (włożyć patyczek do środka muffiny i jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe).Uchylić drzwiczki piekarnika.Muffiny wyciągnąć z piekarnika po ok. 3 min. po upieczeniu.Ostudzić na kratce.W razie nie skonsumowania wszystkich w dniu upieczenia, przechowywać muffiny w zamkniętym szczelnie naczyniu, co przedłuży ich świeżość.