ßßß
Pogoda się zepsuła, zimno a nawet bardzo. Na obiad więc coś sytego, pikantnego, rozgrzewającego. Miksowane zupy pojawiają się u mnie coraz częściej. Kabaczkowa z dodatkiem imbiru i prażonego słonecznika będzie doskonałym obiadem na nadchodzące jesienne chłody.Do kremowej zupy bardzo pasuje jajko i chrupiące grzanki ze słonecznikowego chlebka.Składniki:kość wędzonacebula2 marchewki1 duży kabaczekkawałek selerakorzeń pietruszki3 łyżki mannyliście lauroweziele angielskiesólpieprzszczypta ostrej papryki1/3 szklanki śmietanki 12 % z kartonika3-4 jajka5-6 kromek chleba słonecznikowego2 łyżki ziaren słonecznikanatka pietruszkiKość wędzoną zalać 1,5 litra wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i warzywa. Gotować około godziny. Wyłowić liście i ziela, wsypać mannę. Przyprawić. Gotować około 10 minut a następnie zmiksować blenderem. Jajka ugotować na twardo, obrać, przepołowić. Chleb pokroić w kostki i razem ze słonecznikiem podprażyć na suchej patelni. Natkę posiekać. Zupę zabielić śmietaną i podawać z dodatkami.