To był mój "pierwszy raz" z dorszem. Dodałam pieczarki i mozarellę. Upiekłam go w piekarniku i podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki. Rodzince bardzo smakował. Zdrowy obiad zawierający wiele witamin a do tego szybki i łatwy.Jakiś czas temu dostałam do przetestowania olej z awokado z Nowej Zelandii. To dla mnie produkt dość egzotyczny, zwłaszcza, że awokado nie lubię i nie używam. Olejem jestem jednak zachwycona, mimo niezbyt przyjemnego zapachu ma bardzo ciekawy smak, nawet sam i na surowo. Smakuje trochę orzechowo, ma ładny zielony kolor. Na pewno będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, choć do smażenia też się nadaje (posiada najwyższą temperaturę rozkładu ze wszystkich olejów 255*C). A do tego zawiera więcej kwasów omega niż oliwa z oliwek. Do rybki pasował świetnie.Więcej na temat oleju z awokado możecie poczytać tu (klik).Składniki:1 duży filet z dorsza ze skórą (około 500 g) (wystarczył dla 3 osób)150 g pieczarek1/2 cebuli1 duża kulka mozarelli1 kg ziemniaków3 łyżki oleju z awokadosól morskapieprzpieprzcytrynowyostra i słodka paprykaFileta podzielić na trzy kawałki. Każdy natrzeć odrobiną oleju i oprószyć solą i pieprzemcytrynowym. Pieczarki i cebul ę podsmażyć na odrobinie oleju. Lekko posolić. Położyć po łyżce pieczarek na każdym kawałku ryby i obłożyć plastrami sera mozarellą. Ziemniaki wyszorować, pokroić na mniejsze kawałki i obgotować z osolonej wodzie. Blaszkę z piekarnika natłuścić, ułożyć kawałki ryby i ziemniaki. Piec około 30 minut w 200*C. Podawać z surówką.