ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: sernik miodownik z bakaliami (gotowany)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: sernik miodownik z bakaliami (gotowany)

nazwa

Wykonanie

Sernik gotowany to obowiązkowe ciasto na naszym stole podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Zawsze znika jako pierwszy. Szybko się go robi, ładnie się kroi i długo zachowuje świeżość. Oprócz bakalii dodałam do niego przyprawę do sernika firmy Kamis, zawierającą kardamon- nadała mu wyjątkowy smak i aromat.
Składniki (na dużą blachę):
ciasto:
500 g mąki
60 g masła
3 łyżki miodu
2 jajka
80 g cukru
1,5 łyżeczki sody
masa serowa:
1 kg sera twarogowego
1/3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
szklanka bakalii
przyprawa do sernika Kamis
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować i upiec w 180*C przez około 20 minut.
W mleku rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Razem ze wszystkimi składnikami masy serowej umieścić w rondlu o grubym dnie i zagotować, mieszając co chwilę. Gotować około 3 minuty. Gorącą masą przekładać placki miodowe. Ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Należy zrobić je minimum dzień przed podaniem, a same placki można upiec jeszcze wcześniej.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/12/sernik-miodownik-z-bakaliami-gotowany.html