Wykonanie

Sernik gotowany to obowiązkowe ciasto na naszym
stole podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Zawsze znika jako pierwszy. Szybko się go robi, ładnie się kroi i długo zachowuje świeżość. Oprócz
bakalii dodałam do niego
przyprawę do sernika firmy Kamis, zawierającą
kardamon- nadała mu wyjątkowy smak i aromat.Składniki (na dużą blachę):ciasto:500 g
mąki60 g
masła3 łyżki
miodu2
jajka80 g
cukru1,5 łyżeczki
sodymasa serowa:1 kg
sera twarogowego1/3 szklanki
mleka1
budyń waniliowy1 łyżka
mąki ziemniaczanej20 dag
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru2
jajkaszklanka
bakaliiprzyprawa do sernika KamisWszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować i upiec w 180*C przez około 20 minut.W
mleku rozpuścić
budyń i
mąkę ziemniaczaną. Razem ze wszystkimi składnikami masy serowej umieścić w rondlu o grubym dnie i zagotować, mieszając co chwilę. Gotować około 3 minuty. Gorącą masą przekładać placki
miodowe. Ciasto można polać polewą lub posypać
cukrem pudrem. Należy zrobić je minimum dzień przed podaniem, a same placki można upiec jeszcze wcześniej.