ßßß
Sernik gotowany to obowiązkowe ciasto na naszym stole podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Zawsze znika jako pierwszy. Szybko się go robi, ładnie się kroi i długo zachowuje świeżość. Oprócz bakalii dodałam do niego przyprawę do sernika firmy Kamis, zawierającą kardamon- nadała mu wyjątkowy smak i aromat.Składniki (na dużą blachę):ciasto:500 g mąki60 g masła3 łyżki miodu2 jajka80 g cukru1,5 łyżeczki sodymasa serowa:1 kg sera twarogowego1/3 szklanki mleka1 budyń waniliowy1 łyżka mąki ziemniaczanej20 dag masła lub margaryny3/4 szklanki cukru2 jajkaszklanka bakaliiprzyprawa do sernika KamisWszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować i upiec w 180*C przez około 20 minut.W mleku rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Razem ze wszystkimi składnikami masy serowej umieścić w rondlu o grubym dnie i zagotować, mieszając co chwilę. Gotować około 3 minuty. Gorącą masą przekładać placki miodowe. Ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Należy zrobić je minimum dzień przed podaniem, a same placki można upiec jeszcze wcześniej.