ßßß
Skusiłam się na kolejnego przekładańca siostry Anastazji. Tym razem bardziej w letniej wersji z galaretką, jabłkami i prażonym kokosem. Ostatnio jej książka "100 nowych ciast" jest moją obowiązkową lekturą do poduszki. Wszystkie ciasta zjadłabym oczami i najchętniej piekłabym bez końca. Ale niestety czasu ostatnio mam coraz mniej a i domownicy już pękają w szwach.*Dokonałam małych kosmetycznych zmian w przepisie, dostosowując go do mniejszej blaszki. Wszystkie zminay opisane są w nawiasach.Składniki: (piekłam w blaszce 23*23cm)biszkopt jasny:6 jaj1 szklanka cukru1 szklanka mąki1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(upiekłam z połowy podanej porcji)Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec w 170*C około30 minut.masa jabłkowa:1 kg jabłek3 łyżki cukru1 galaretka zielona1 łyżka masłaJabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić w rondelku, dodać jabłka i cukier, dusić chwilę. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.masa budyniowa:2 budynie waniliowe (użyłam cytrynowego)1/2 litra mleka (dałam 3 szklanki)3 łyżki cukru200 g masła (dałam mniej)Budynie z cukrem ugotować na mleku. Miękkie masło zmiksować z przestudzonym budyniem.Biszkopt umieścić w formie w której się piekł. Posmarować połową masy budyniowej. Wyłożyć masę jabłkową, odstawić do stężenia. Wyłożyć drugą połowę masy budyniowej.dodatkowo:1 paczka okrągłych biszkoptów2 galaretki czerwone rozpuszczone w 3 szklankach wodyNa masie budyniowej ułożyć biszkopty, zalać tężejącą galaretką. Odstawić do stężenia.masa biała:1 szklanka cukru3 szklanki mleka1 szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej200 g masła1/2 szklanki kokosu ( dodałam od siebie, bo wydawało mi się, że masa będzie bez smaku. Dosypałam do mleka podczas gotowania)W szklance mleka rozrobić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier. Ugotować na pozostałym mleku, wystudzić. Masło utrzeć i dodać budyń.Na stężałej galaretce rozsmarować masę. Posypać prażonym kokosem.prażony kokos:100 g kokosu2 łyżki cukru1 łyża masłaWszystkie składniki razem usmażyć na złoto, przestudzić.