Wykonanie

Skusiłam się na kolejnego przekładańca siostry Anastazji. Tym razem bardziej w letniej wersji z
galaretką,
jabłkami i prażonym
kokosem. Ostatnio jej książka "100 nowych ciast" jest moją obowiązkową lekturą do poduszki. Wszystkie ciasta zjadłabym oczami i najchętniej piekłabym bez końca. Ale niestety czasu ostatnio mam coraz mniej a i domownicy już pękają w szwach.*Dokonałam małych kosmetycznych zmian w przepisie, dostosowując go do mniejszej blaszki. Wszystkie zminay opisane są w nawiasach.Składniki: (piekłam w blaszce 23*23cm)
biszkopt jasny:6 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia(upiekłam z połowy podanej porcji)
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec w 170*C około30 minut.masa
jabłkowa:1 kg
jabłek3 łyżki
cukru1
galaretka zielona1 łyżka
masłaJabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masło roztopić w rondelku, dodać
jabłka i
cukier, dusić chwilę. Wsypać
galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.masa budyniowa:2 budynie
waniliowe (użyłam
cytrynowego)1/2 litra
mleka (dałam 3 szklanki)3 łyżki
cukru200 g
masła (dałam mniej)Budynie z
cukrem ugotować na
mleku. Miękkie
masło zmiksować z przestudzonym
budyniem.
Biszkopt umieścić w formie w której się piekł. Posmarować połową masy budyniowej. Wyłożyć masę
jabłkową, odstawić do stężenia. Wyłożyć drugą połowę masy budyniowej.dodatkowo:1 paczka okrągłych
biszkoptów2
galaretki czerwone rozpuszczone w 3 szklankach
wodyNa
masie budyniowej ułożyć
biszkopty, zalać tężejącą
galaretką. Odstawić do stężenia.masa biała:1 szklanka
cukru3 szklanki
mleka1 szklanka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej200 g
masła1/2 szklanki
kokosu ( dodałam od siebie, bo wydawało mi się, że masa będzie bez smaku. Dosypałam do
mleka podczas gotowania)W szklance
mleka rozrobić
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną i
cukier. Ugotować na pozostałym
mleku, wystudzić.
Masło utrzeć i dodać
budyń.Na stężałej
galaretce rozsmarować masę. Posypać prażonym
kokosem.prażony
kokos:100 g
kokosu2 łyżki
cukru1 łyża
masłaWszystkie składniki razem usmażyć na złoto, przestudzić.