ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "tęcza wiosenna" siostry Anastazji

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "tęcza wiosenna" siostry Anastazji

nazwa

Wykonanie

Skusiłam się na kolejnego przekładańca siostry Anastazji. Tym razem bardziej w letniej wersji z galaretką, jabłkami i prażonym kokosem. Ostatnio jej książka "100 nowych ciast" jest moją obowiązkową lekturą do poduszki. Wszystkie ciasta zjadłabym oczami i najchętniej piekłabym bez końca. Ale niestety czasu ostatnio mam coraz mniej a i domownicy już pękają w szwach.
*Dokonałam małych kosmetycznych zmian w przepisie, dostosowując go do mniejszej blaszki. Wszystkie zminay opisane są w nawiasach.
Składniki: (piekłam w blaszce 23*23cm)
biszkopt jasny:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
(upiekłam z połowy podanej porcji)
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec w 170*C około30 minut.
masa jabłkowa:
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 galaretka zielona
1 łyżka masła
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić w rondelku, dodać jabłka i cukier, dusić chwilę. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
masa budyniowa:
2 budynie waniliowe (użyłam cytrynowego)
1/2 litra mleka (dałam 3 szklanki)
3 łyżki cukru
200 g masła (dałam mniej)
Budynie z cukrem ugotować na mleku. Miękkie masło zmiksować z przestudzonym budyniem.
Biszkopt umieścić w formie w której się piekł. Posmarować połową masy budyniowej. Wyłożyć masę jabłkową, odstawić do stężenia. Wyłożyć drugą połowę masy budyniowej.
dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
2 galaretki czerwone rozpuszczone w 3 szklankach wody
Na masie budyniowej ułożyć biszkopty, zalać tężejącą galaretką. Odstawić do stężenia.
masa biała:
1 szklanka cukru
3 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła
1/2 szklanki kokosu ( dodałam od siebie, bo wydawało mi się, że masa będzie bez smaku. Dosypałam do mleka podczas gotowania)
W szklance mleka rozrobić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier. Ugotować na pozostałym mleku, wystudzić. Masło utrzeć i dodać budyń.
Na stężałej galaretce rozsmarować masę. Posypać prażonym kokosem.
prażony kokos:
100 g kokosu
2 łyżki cukru
1 łyża masła
Wszystkie składniki razem usmażyć na złoto, przestudzić.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/08/ciasto-tecza-wiosenna-siostry-anastazji.html