ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z borówkami

Biszkopt z borówkami

nazwa

Wykonanie

Lekki, puszysty biszkopt przełożony masą karpatkową z dodatkiem dużej ilości borówek.
Biszkopt
8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
Masa
200g masła
op. kremu do karpatki
1/2 l mleka
3 szkl barówki
galaretka jagodowa na 1,5 szkl wody
Do nasączenia
1/2 szkl przegotowanej wystudzonej wody
2 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny
Wierzch ciasta
3 szkl borówki
2 galaretki jagodowe na 1,5 szkl wody
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno , mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jaj, delikatnie wymieszać, wlać do formy o wymiarach 24/35cm, piec 30 minut w temp. 175*C
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na pół, nasączy.
Krem przygotować według przepisu na opakowaniu, odłożyć kilka łyżek kremu, do reszty dodać oczyszczone owoce, wyłożyć na biszkopt, na masę wyłożyć tężejącą galaretkę, wcześniej rozpuszczoną w szkl. wody, przykryć biszkoptem, wierzch posmarować odłożonym kremem.
Galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia, dodać oczyszczone owoce, wymieszać, wyłożyć na ciast.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/biszkopt-z-borowkami