ßßß
Potrzebujemy (forma 23 x 23 cm):Biszkopt:1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru3 jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa jabłkowa:1 kg jabłek2-3 łyżki cukru1 łyżkę masła1 zieloną galaretkęMasa budyniowa:2 budynie waniliowe lub śmietankowe3 szklanki mleka2-3 łyżki cukru100 g masła (w temperaturze pokojowej)Dodatkowo:2 czerwone galaretki + 2 szklanki wody1/2 paczki okrągłych biszkoptów400 ml śmietany 30%1 łyżeczkę żelatyny + 1/3 szklanki wody1/2 szklanki wiórków kokosowych1 łyżkę cukru1 łyżkę masłaKrok po kroku:Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, trzemy na tarce o dużych oczkach, smażymy z cukrem na maśle. Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.Czerwone galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy całość łyżką albo szpatułką. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170⁰C. Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu studzimy.W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka, w trzeciej mieszamy proszki budyniowe. Do gorącego mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiamy do ostudzenia. Po tym czasie miksujemy masło z cukrem i dodajemy zimny budyń.Na przestudzony biszkopt wykładamy połowę budyniu, a na niego warstwę jabłkową i wkładamy do lodówki, aż masa będzie stężała. Następnie wykładamy resztę budyniu i układamy na nim biszkopciki. Tężejącą galaretkę wykładamy na biszkopciki i znów wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.Do rondelka przekładamy 1 łyżkę masła, wiórki kokosowe i cukier. Prażymy razem i odstawiamy do ostudzenia.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, gdy będzie już dobrze ubita wlewamy małym strumieniem żelatynę i dokładnie mieszamy.Na stężałą galaretkę wykładamy bitą śmietanę i posypujemy ją zimnymi prażonymi wiórkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego! :)
