Wykonanie

Składniki na
biszkopt:4
jajka1 szklanka
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
wody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru pudruSkładniki na nadzienie:2op. budyniu
waniliowego (500ml
mleka + 2 łyżki
cukru)1 kostka
masła (250g)Składniki na posypkę:1 szklanka wiórek
kokosowych5 łyżek
cukru2 łyżki
oliwyPrzepis na
biszkopt:Oddzielamy
żółtka od
białek. Warto pamiętać, aby
jajka były w temperaturze pokojowej.
Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki
cukru pudru na gładką masę.
Mąki łączymy razem i przesiewamy. Dodajemy do
żółtek razem z
proszkiem do pieczenia i
wodą.
Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy drugą połowę szklanki
cukru pudru dalej ubijając (ok. 5 minut). Następnie dodajemy
białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto wylewamy do formy prostokątnej o wymiarach 36x24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy 45minut.Przepis na nadzienie:
Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (z mniejszą ilością
mleka). Po ugotowaniu budyniu dodajemy do niego
masło i miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę.Przepis na posypkę:Wiórki razem z
cukrem przesypujemy na patelnię z rozgrzaną
oliwą i prażymy do zbrązowienia.Po ostygnięciu
biszkoptu przekrawamy go na dwie części. Nakładamy nadzienie (jego 3/4) i przykrywamy warstwą ciasta. Pozostałe nadzienie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta, a następnie posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Całość chłodzimy w lodówce min. 1 godzinę.