ßßß Cookit - przepis na Ciacho a'la raffaello

Ciacho a'la raffaello

nazwa

Wykonanie

Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
Składniki na nadzienie:
2op. budyniu waniliowego (500ml mleka + 2 łyżki cukru)
1 kostka masła (250g)
Składniki na posypkę:
1 szklanka wiórek kokosowych
5 łyżek cukru
2 łyżki oliwy
Przepis na biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Warto pamiętać, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru na gładką masę. Mąki łączymy razem i przesiewamy. Dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia i wodą. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy drugą połowę szklanki cukru pudru dalej ubijając (ok. 5 minut). Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto wylewamy do formy prostokątnej o wymiarach 36x24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy 45minut.
Przepis na nadzienie:
Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (z mniejszą ilością mleka). Po ugotowaniu budyniu dodajemy do niego masło i miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę.
Przepis na posypkę:
Wiórki razem z cukrem przesypujemy na patelnię z rozgrzaną oliwą i prażymy do zbrązowienia.
Po ostygnięciu biszkoptu przekrawamy go na dwie części. Nakładamy nadzienie (jego 3/4) i przykrywamy warstwą ciasta. Pozostałe nadzienie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta, a następnie posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Całość chłodzimy w lodówce min. 1 godzinę.
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2012/08/ciacho-ala-raffaello.html