ßßß Cookit - przepis na pina colada - ciasto i tort

pina colada - ciasto i tort

nazwa

Wykonanie

Pina coalda, jak nietrudno się domyślić, to ciasto w egzotycznym klimacie. Krem budyniowy z ananasem i kokosowa beza, to bardzo smaczne połączenie. Robiłam je już kilka razy, bo przepis jest niezawodny. Tym razem upiekłam je na imprezę urodzinową męża, ale wcześniej wystapiło również w formie tortu na chrzciny mojej kuzynki Marysi.
Przy okazji chciałabym podziękować Myszce za nominację do Liebster Blog, ale z reguły nie biorę udziału w tego typu przedsięwzięciach, dlatego tu mój udział się kończy. Jednocześnie jest mi bardzo miło, że zostałam wyróżniona.
A teraz czas na ciasto.
Składniki: na biszkopt: (blaszka 24*35 cm)
4 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i nasączyć herbatą. na krem:
puszka ananasa w syropie (owoc i sok)
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
125 g masła
Ananasa odsączyć. Sok uzupełnić zimną wodą tak, aby w sumie było 500 ml. Część odlać, rozmieszać budyń i cukier, resztę zagotować. Ugotować budyń, przykryć garnek pokrywką i odstawić do ostygnięcia, mieszając co chwilę. Masło utrzeć do miękkości, następnie ucierając dodawać zimny budyń. Ananasa drobno pokroić, wmieszać do kremu. `Krem rozsmarować na biszkopcie. na płytę kokosową:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
150 g kokosu
Białka ubić z solą i pudrem na sztywno. Dodać kokos, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem. Piec około 20 minut w 150*C, a później przez około 10 minut w 170*C. Wystudzić, delikatnie zdjąć papier, przełożyć na krem, docisnąć.
A tak wyglądał tort:
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/04/pina-colada-ciasto-i-tort.html