ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: tort makowy "porażka"

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: tort makowy "porażka"

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu zostałam poproszona o upieczenie tortu. Jakkolwiek moje chęci były szczere a i pomysł niczego sobie, to wszytko tego dnia sprzysięgło się przeciw mnie. Często mam tak, że im bardziej się staram i chcę, żeby wyszło dobrze, to wtedy coś zepsuję. Tort miał być makowy, przełożony masą mascaropne i dżemem z czarnej porzeczki. I był. W smaku też był całkiem całkiem, ale to co przeżyłam przy jego robieniu to koszmar. W połowie pieczenia makowych blatów, psuje się piekarnik i piecze tylko z jednej strony. Jakby tego było mało, kremówka się nie ubija a w czasie jej ratowania na strychu pęka rura i woda zalewa mi kuchnię przez sufit. A żeby było śmiesznie to krem do dekoracji topi się w trakcie wykańczania tortu i spływa. Istna masakra. Ale jakoś udało się go doprowadzić do stanu użytkowego. Podaję więc przepis i mam nadzieję, że nie jest objęty jakaś klątwą i nikomu przy nim kuchni nie zaleje:)
Składniki: ( tort był piętrowy, przepis podaję w ilości na jedno piętro) na makowe blaty:
6 jajek
250 g maku mielonego
200 g cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki bułki tartej
Mak gotować około pół godziny, odcedzić na sicie. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać mak, miód bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać. Przelać do tortownicy o średnicy 21 cm, piec około 45 minut. Po ostudzeni przekroić na dwa krążki. Naponczować herbatą. na krem:
250 g serka mascarpone
100 ml kremówki
100 g cukru pudru
dżem z czarnej porzeczki
Mascarpone zmiksować z połową cukru pudru. Kremówkę ubić z resztą cukru pudru i połączyć z serkiem. Dolny blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć krem, przykreyć drugim blatem. Dowolnie udekorować.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/02/tort-makowy-porazka.html