Wykonanie
Pyszne ciasto z
makiem na każdą okazję, nie tylko na święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z
makiem idealnie pasuje do
kawy czy gorącej
czekolady.

Skladniki:0,5 kg
maku (gotowany i 3
razy mielony)0,5 kg
cukru16
jajek2 łyżka
miodu4 łyżki
bułki tartejzapach migdałowyŻółtka ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy
mak,
miód,
bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.Krem "biała dama":2
śmietany 30 %2
serki homogenizowane po 20 dag każdy3/4 szklanki
cukru pudru1
cukier waniliowy2-3 łyżki
żelatynySerki homogenizowane,
cukier waniliowy,
cukier puder miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości
wody.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej
żelatyny stopniowo dodajemy
bitą śmietanę połączoną z masą
serową.Ciasta
makowe kroimy na 2 placki i przekładamy kremem "biała dama".Wierzch ciasta możemy posypać
cukrem pudrem lub posmarować
polewą czekoladową.Smacznego!
