ßßß
Naoglądałam się ostatnio tart i tak mnie jakoś naszło na tartę. Sumienie jednak mnie gryzło, że foremki na tartaletki, których długo i namiętnie szukałam po sklepach, już z pół roku leżą nieużywane. Pomysł na tartę przerobiłam na wersję mini i tak powstały tartaletki.Składniki (10 sztuk):375 g mąki225 g masła2 żółtka3 łyżki cukru3 duże łyżki zimnej wodyWszystkie składniki szybko zagnieść, odstawić do zamrażalnika. W tym czasie foremki do tartaletek dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto szybko rozwałkować, talerzykiem wycinać kółka, wypełniać foremki. Odstawić ponownie do lodówki na 10 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto piec od razu w temp. 175*C około 15 minut. Jeśli ciasto, które wkładamy do piekarnika będzie dobrze schłodzone, podczas pieczenia nie spłynie z brzegów foremek.100 g czekolady3 opakowania budyniu waniliowego (użyłam jednego brzoskwiniowego)4 szklanki mlekalaska wanilii50 g masła3 łyżki cukrugalaretka "na szybko"owoce: kiwi, ananas, morele, winogrona lub inneCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, cienko rozsmarować ją na dnie tartaletek. Dwie szklanki mleka zagotować z wanilią. W reszcie mleka rozpuścić budynie i cukier. Wlać na gotujące się, mleko, mieszając ugotować budyń. Wrzucić masło i mieszając ciągle gotować aż się rozpuści i dokładnie połączy z budyniem. Lekko przestudzonym budyniem napełniać tartaletki. A wierzchu ułożyć owoce, posmarować tężejącą galaretką.