Wykonanie

Naoglądałam się ostatnio tart i tak mnie jakoś naszło na tartę. Sumienie jednak mnie gryzło, że foremki na tartaletki, których długo i namiętnie szukałam po sklepach, już z pół roku leżą nieużywane. Pomysł na tartę przerobiłam na wersję mini i tak powstały tartaletki.Składniki (10 sztuk):375 g
mąki225 g
masła2
żółtka3 łyżki
cukru3 duże łyżki zimnej
wodyWszystkie składniki szybko zagnieść, odstawić do zamrażalnika. W tym czasie foremki do tartaletek dokładnie wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Ciasto szybko rozwałkować, talerzykiem wycinać kółka, wypełniać foremki. Odstawić ponownie do lodówki na 10 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto piec od razu w temp. 175*C około 15 minut. Jeśli ciasto, które wkładamy do piekarnika będzie dobrze schłodzone, podczas pieczenia nie spłynie z brzegów foremek.100 g
czekolady3 opakowania budyniu
waniliowego (użyłam jednego
brzoskwiniowego)4 szklanki
mlekalaska wanilii50 g
masła3 łyżki
cukrugalaretka "na szybko"
owoce:
kiwi,
ananas,
morele,
winogrona lub inne
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, cienko rozsmarować ją na dnie tartaletek. Dwie szklanki
mleka zagotować z
wanilią. W reszcie
mleka rozpuścić budynie i
cukier. Wlać na gotujące się,
mleko, mieszając ugotować
budyń. Wrzucić
masło i mieszając ciągle gotować aż się rozpuści i dokładnie połączy z
budyniem. Lekko przestudzonym
budyniem napełniać tartaletki. A wierzchu ułożyć
owoce, posmarować tężejącą
galaretką.