Wykonanie
Połączenie
brzoskwiniowego sorbetu z kremem custard wyszło idealnie.
Lody nie wymagają korzystania z maszyny,mieszania podczas mrożenia,są bez
jajek.Zapraszam do wypróbowania.W przepisie wykorzystałam krem custard z puszki,jeśli jednak zdobycie takiego kremu sprawi Wam problem proponuję zrobić go wg.tego przepisu (klik)-tłumaczenie na polski poniżej.Nie sprawdziłam przepisu osobiście więc nie
mogę zagwarantować,że będzie on identyczny z kupnym,ale przepis brzmi zachęcająco.Jeśli nie zamierzacie zaprzątać sobie głowy z robieniem kremu,to można z powodzeniem zastąpić go masą
waniliową z tych
lodów(klik).

dość spora porcja,wystarczyło na 6 małych foremek,a reszta powędrowała do płaskiego pojemnika4
brzoskwinie7,5 dkg
cukru2 łyżki
soku z cytryny30 dkg kremu custard15 dkg
mleka skondensowanego najlepiej niesłodzonego100 ml
wodycustard wg.przepisu z linka570 ml
mleka55 ml
śmietany single czyli mniej niż 30%1
laska wanilii lub pół łyżeczki ekstraktu4
żółtka3 dkg
cukru kryształu2 płaskie łyżeczki
mąki kukurydzianejZagotować
mleko ze
śmietaną i
wanilią na wolnym ogniu.Usunąć
laskę wanilii,włożyć ją do
cukru,by otrzymać
cukier waniliowy.
Żółtka ubić z
cukrem i
mąką kukurydzianą na gładką masę,następnie wlać do nich gorące
mleko ze
śmietaną cały czas ubijając.Ponownie zagotować masę mieszając,aż zacznie gęstnieć.Jeśli używamy ekstraktu z
wanilii zamiast laski,to dodać ją teraz.Gotowy custard przelać do innego naczynia i podawać.Jeśli chcemy go przechować w cieple należy miskę z kremem umieścić nad rondlem z gorącą
wodą,wierzch przykryć folią spoż.aby zapobiec utworzeniu się "kożucha".Do
lodów powyżej proszę użyć zimnego kremu.

Umyte
brzoskwinie kroję na ćwiartki,usuwam pestki.Do rondla wlewam
wodę,dodaję
cukier,podgrzewam,aż się rozpuści,dodaję
brzoskwinie i gotuję na małym ogniu pod przykryciem do 10 min.żeby skórka dała się łatwo usunąć,a
owoc był wciąż zwarty.Następnie po lekkim ostudzeniu zdejmuję skórkę,a miąższ wraz z
syropem miksuję dodając
sok z cytryny.Odstawiam do ostudzenia.
Mleko mieszam wraz z custardem.Foremki na
lody napełniam na zmianę kremem i
musem owocowym wlewając po łyżeczce jednego i drugiego.Zamykam pojemniki i wkładam do zamrażalnika na całą noc.Przed wyjęciem
lodów można foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.Smacznego!!!