ßßß
ciasto:1 szklanka mąki1 szklanka wody120 g masła1 łyżka cukru4 jajkaWodę, masło oraz cukier umieścić w rondlu i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę i mieszać energicznie łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przełożyć do misy miksera i mieszać, wbijając kolejno po jednym jajku. Masa powinna być gładka i jednolita. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na niej okrąg o średnicy 20 - 25 cm. Przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką lub przy pomocy łyżki wykładać niewielkie kulki według okręgu. Piec w 200 º C przez 30-40 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia i studzenia nie otwierać drzwiczek. Pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystudzenia w piekarniku. Zimne ciasto przekroić ostrym nożem tak aby powstały dwa blaty i przełożyć je kremem. Na wierzch ułożyć uprażone płatki migdałów, całość oprószyć cukrem pudremkrem:500 ml mleka100 ml kremówki200 g mascarpone80 g cukru50 g mąki2 żółtka1/2 laski waniliiŻ ółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, na koniec dodać mąkę, połączyć. Mleko zagotować i dodać do niego masę jajeczną. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając, gotować przez 10 minut. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać wanilię, mascarpone i wymieszać. Masę ze śmietany i serka dodać do zimnego kremu i dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na przekrojony blat ciasta.Smacznego! :)

