ßßß Cookit - przepis na paris-brest

paris-brest

nazwa

Wykonanie

Paris-brest to tradycyjny francuski deser, wykonany z ciasta parzonego i przełożony waniliowym kremem. Powstał on w 1910 r. dla upamiętnienia pierwszego wyścigu rowerowego z Paryża do Brestu, który odbył się w 1891 r. Kształtem ciasto ma przypominać koło rowerowe. Ja jednak postanowiłem urozmaicić nieco jego wygląd i zamiast użyć zwykłej, okrągłej końcówki, użyłem tylki 1M i wyciskałem obok siebie małe ptysie, które podczas pieczenia stworzyły duży okrąg.
ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
120 g masła
1 łyżka cukru
4 jajka
Wodę, masło oraz cukier umieścić w rondlu i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę i mieszać energicznie łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przełożyć do misy miksera i mieszać, wbijając kolejno po jednym jajku. Masa powinna być gładka i jednolita. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na niej okrąg o średnicy 20 - 25 cm. Przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką lub przy pomocy łyżki wykładać niewielkie kulki według okręgu. Piec w 200 º C przez 30-40 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia i studzenia nie otwierać drzwiczek. Pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystudzenia w piekarniku. Zimne ciasto przekroić ostrym nożem tak aby powstały dwa blaty i przełożyć je kremem. Na wierzch ułożyć uprażone płatki migdałów, całość oprószyć cukrem pudrem
krem:
500 ml mleka
100 ml kremówki
200 g mascarpone
80 g cukru
50 g mąki
2 żółtka
1/2 laski wanilii
Ż ółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, na koniec dodać mąkę, połączyć. Mleko zagotować i dodać do niego masę jajeczną. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając, gotować przez 10 minut. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać wanilię, mascarpone i wymieszać. Masę ze śmietany i serka dodać do zimnego kremu i dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na przekrojony blat ciasta.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/08/paris-brest.html