ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "góra lodowa"

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "góra lodowa"

nazwa

Wykonanie

Jeśli tak jak ja lubicie mleko w proszku, to ciasto na pewno będzie Wam smakowało. "Górę lodową" pierwszy raz spotkałam w Święta u cioci, jednak wtedy jej nie spróbowałam. Moja babcia tak je zachwalała, że skoro mam przepis, to postanowiłam spróbować. Ciasto jest dość pracochłonne i do szybkich nie należy, ale warto poświecić mu czas, bo ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Zresztą, co będę mówić. Spróbujcie sami! (przepis trochę zmieniony pochodzi z gazetki "Przyślij Przepis")
Składniki: na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
cukier waniliowy na poncz:
1/2 szklanki herbaty
kieliszek rumu lub wódki na krem I:
opakowanie kremu do karpatki
500 ml mleka
150 g masła na krem II:
250 g masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
2 łyżki kakao
paczka okrągłych biszkoptów
Upiec biszkopt: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty i naponczować je.
Krem do karpatki ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta.
Biszkopty przekroić na połowę. Ciasto z kremem przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ułożyć biszkopty.
Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki).
Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku.
Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty.
Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.
Kroić w połowie biszkoptów, najlepiej dopiero po kilku godzinach, kiedy ciastka zmiękną. Dobrze się kroi nożem zamoczonym wcześniej w gorącej wodzie.
Smacznego!
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/01/ciasto-gora-lodowa.html