Wykonanie

Jeśli tak jak ja lubicie
mleko w proszku, to ciasto na pewno będzie Wam smakowało. "Górę
lodową" pierwszy raz spotkałam w Święta u cioci, jednak wtedy jej nie spróbowałam. Moja babcia tak je zachwalała, że skoro mam przepis, to postanowiłam spróbować. Ciasto jest dość pracochłonne i do szybkich nie należy, ale warto poświecić mu czas, bo ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Zresztą, co
będę mówić. Spróbujcie sami! (przepis trochę zmieniony pochodzi z gazetki "Przyślij Przepis")Składniki: na
biszkopt:5
jajek1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaocukier waniliowy na poncz:1/2 szklanki
herbatykieliszek
rumu lub
wódki na krem I:opakowanie kremu do karpatki500 ml
mleka150 g
masła na krem II:250 g
masła1 szklanka
cukru1/2 szklanki
wody2 szklanki
mleka w proszku + 2 łyżki2 łyżki
kakaopaczka okrągłych
biszkoptówUpiec
biszkopt:
Białka ubić z
cukrem na pianę, ubijając dodawać
żółtka.
Mąkę wymieszać z
kakao i
proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty i naponczować je.Krem do karpatki ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i utrzeć z
masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części
biszkopta.
Biszkopty przekroić na połowę. Ciasto z kremem przykryć drugim blatem
biszkopta i rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ułożyć
biszkopty.
Masło zagotować z
wodą i
cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować
mleko w proszku ( 2 szklanki).Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać
kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki
mleka w proszku.Masy z
mleka w proszku na przemian wlewać łyżką
między biszkopty.Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.Kroić w połowie
biszkoptów, najlepiej dopiero po kilku godzinach, kiedy
ciastka zmiękną. Dobrze się kroi nożem zamoczonym wcześniej w gorącej wodzie.Smacznego!