Wykonanie
To ciasto to jedno z tych, do których zrobienia wystarczy miska i trzepaczka. Składniki wystarczy wymieszać i upiec. Nawet bez konkretnej kolejności dodawania składników. Przepis na którym się wzorowałam (tutaj) nie zawierał
wiśni i
czekoladowych kropelek, ale miał
cynamon. Troszeczkę zmieniłam go po swojemu i wyszło bardzo smaczne ciasto, choć w oryginale na pewno takie też było. Moje wyszło niższe ale to chyba dlatego, że użyłam większej foremki. Bardzo polecam, zdążycie go zrobić nawet kiedy goście będą już na progu.
Składniki:2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru3
jajka1 szklanka
mleka1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka
sody3 łyżki
kakao2 łyżki
dżemu wiśniowego1 starte na grubych oczkach
jabłkoWszystkie składniki wymieszać dokładnie. Przelać do wyłożonej papierem foremki (użyłam 23*25 cm).mrożone
wiśniekropelki
czekoladowełyżka
mąkicukier puderWiśnie rozmrozić i dokładnie osączyć. Oprószyć
mąką i ułożyć na cieście. Posypać całość kropelkami czekoladowymi. Piec około 40 minut w 180*C (piekłam z termoobiegiem).Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.