ßßß
To ciasto to jedno z tych, do których zrobienia wystarczy miska i trzepaczka. Składniki wystarczy wymieszać i upiec. Nawet bez konkretnej kolejności dodawania składników. Przepis na którym się wzorowałam (tutaj) nie zawierał wiśni i czekoladowych kropelek, ale miał cynamon. Troszeczkę zmieniłam go po swojemu i wyszło bardzo smaczne ciasto, choć w oryginale na pewno takie też było. Moje wyszło niższe ale to chyba dlatego, że użyłam większej foremki. Bardzo polecam, zdążycie go zrobić nawet kiedy goście będą już na progu.
Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru3 jajka1 szklanka mleka1/2 szklanki oleju1 łyżeczka sody3 łyżki kakao2 łyżki dżemu wiśniowego1 starte na grubych oczkach jabłkoWszystkie składniki wymieszać dokładnie. Przelać do wyłożonej papierem foremki (użyłam 23*25 cm).mrożone wiśniekropelki czekoladowełyżka mąkicukier puderWiśnie rozmrozić i dokładnie osączyć. Oprószyć mąką i ułożyć na cieście. Posypać całość kropelkami czekoladowymi. Piec około 40 minut w 180*C (piekłam z termoobiegiem).Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.