Wykonanie
Muffiny mniej więcej trzymają się przepisu Nigelli:Składniki suche :1,5 szklanki
mąki2 łyżki
kakao2 łyżeczki proszku0,5 łyżeczki
sody3/4 szklanki
cukru pudru1 tabliczka
czekolady mlecznej Milka (lub groszki/łezki
czekoladowe do pieczenia)Składniki mokre:1 szklanka
mleka1
jajko1/3 szklanki
oleju1 łyżeczka esencji waniliowejNadzienie :12 łyżeczek
masła orzechowegoPrzepis :Składniki suche (oprócz
czekolady) przesiewamy w osobnej miseczce,
czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i wszystko mieszamy. Składniki mokre łączymy w drugiej miseczce, a następnie dodajemy do składników suchych i dokładnie mieszamy całość łyżką.Do formy silikonowej bądź do papilotek nakładamy jedną łyżkę ciasta, jedną łyżeczkę
masła orzechowego i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch możemy posypać kolorową posypką.Muffiny pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200C. Należy pamiętać o tym, aby piekarnik był nagrzany.
Smacznego!