Wykonanie
Ciasto Reagan to lżejsza odsłona dobrze wszystkim znanego murzynka, czyli ciasta czekoladowego. Na tle murzynka wyróżnia się delikatnością i zawartością świeżych
jabłek.Przepis na ciasto ReaganaSpecjalistką od tego ciasta jest moja luba, która uraczyła mnie tym, co znajdziecie poniżej na zdjęciu. Poniżej widnieje też lista składników ciasta, skrzętnie wykradziona z zeszyciku, w którym była zanotowana.Składniki210 g
mąki pszennej,135 g
cukru kryształu,180 g
mleka 3,2%,85 g
oleju rzepakowego,18 g
kakao,3
jajka M-ki,2 łyżeczki cynamonu,1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej,ok. 350 g
jabłek (3–4 szt.),opcjonalnie (jak na obrazku niżej) — dodajemy garść obranych i pociętych orzechów włoskich.

Krok po krokuWszystkie składniki z wyjątkiem
jabłek dokładnie mieszamy, np. mikserem.
Jabłka myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałeczki; talarki, kostka — wybór należy do Was 🙂Ciasto mieszamy delikatnie z jabłkami (żeby się za bardzo nie pokruszyły) i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto Reagana pieczemy w temperaturze 170°C przez ok. 40 minut .Wartości odżywcze ciasta ReaganaCiasto po upieczeniu waży ok. 1050 g i ma 2590 kcal (jeśli dodamy orzechów, trochę więcej). Oznacza to, że ciasto reagan dostarcza ok. 250 kcal/100 g . Większość energii pochodzi z węglowodanów, reszta z tłuszczy, a o białkach nie warto wspominać w tym przypadku 😉 W końcu łakocie jemy dla przyjemności, a nie po to, żeby się dobrze odżywić. Smacznego!

Przepis na ciasto ReaganaCiasto Reagan, czyli taki murzynek z jabłkami.Składniki:210 g
mąki pszennej 650135 g
cukru kryształu180 g
mleka 3,2%85 g
oleju rzepakowego18 g
kakao3
jajka M-ki2 łyżeczki cynamonu1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonejok. 350 g
jabłek (3–4 szt.)opcjonalnie (jak na obrazku niżej) — dodajemy garść obranych i pociętych orzechów włoskich.