ßßß
Krok po krokuWszystkie składniki z wyjątkiem jabłek dokładnie mieszamy, np. mikserem.Jabłka myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałeczki; talarki, kostka — wybór należy do Was 🙂Ciasto mieszamy delikatnie z jabłkami (żeby się za bardzo nie pokruszyły) i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto Reagana pieczemy w temperaturze 170°C przez ok. 40 minut .Wartości odżywcze ciasta ReaganaCiasto po upieczeniu waży ok. 1050 g i ma 2590 kcal (jeśli dodamy orzechów, trochę więcej). Oznacza to, że ciasto reagan dostarcza ok. 250 kcal/100 g . Większość energii pochodzi z węglowodanów, reszta z tłuszczy, a o białkach nie warto wspominać w tym przypadku 😉 W końcu łakocie jemy dla przyjemności, a nie po to, żeby się dobrze odżywić. Smacznego!
Przepis na ciasto ReaganaCiasto Reagan, czyli taki murzynek z jabłkami.Składniki:210 g mąki pszennej 650135 g cukru kryształu180 g mleka 3,2%85 g oleju rzepakowego18 g kakao3 jajka M-ki2 łyżeczki cynamonu1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczki sody oczyszczonejok. 350 g jabłek (3–4 szt.)opcjonalnie (jak na obrazku niżej) — dodajemy garść obranych i pociętych orzechów włoskich.