ßßß
Składniki na 4 pucharki :0,6 kg krewetek tygrysich mrożonych ( ja użyłam białych )sok wyciśnięty z jednej cytryny1/2 strąka świeżego chilli , najlepiej żółtego -będzie ładny kontrast2-3 pomidory śliwkowe -twarde ,mięsiste1/2 pęczka pietruszki naciowej1 mały ząbek czosnku lub 1/2 dużego ,żeby nie zdominował potrawy1 cebulka mała -czerwona1 łyżeczka cukru1 łyżka oliwy z oliweksól do smaku
Krewetki rozmrażamy , płukamy na sitku , przekładamy do miseczki i zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut . Po tym czasie przepłukujemy . Zagotowujemy osoloną wodę w garnku i wrzucamy do niej krewetki -wyłączamy gaz i trzymamy je we wrzątku -parzymy około 5 minu t , odcedzamy i przepłukujemy lodowatą wodą , żeby zatrzymać proces gotowania ( powinny pozostać soczyste i miękkie ) . Cebulę siekamy drobno , pomidora kroimy
w malutkie kawałeczki , pietruszkę siekamy , wszystko mieszamy , dodając oliwę , cukier , szczyptę soli, wyciśnięty czosnek i drobno posiekany kawałek chilli -jeśli ktoś lubi łagodniej można zmniejszyć ilość chilli . Odstawiamy na 30 minut , po tym czasie łączymy z krewetkami i podajemy . Doskonała przystawka na każda okazję 😉