ßßß Cookit - przepis na Shoarma drobiowa

Shoarma drobiowa

nazwa

Wykonanie

Shoarma to tradycyjna kuchnia arabska , sposób przyrządzania tej potrawy jest różny dla rożnych regionów , podobnie jak nasze gołąbki niby te same , a jednak zawsze ciut inne w każdym domu . Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa , jest naprawdę smaczna i nawet dzieci chętnie po nią sięgają . Podana z czosnkowym sosem jogurtowym lub innym dipem jest po prostu obłędna , a do tego frytki i mamy niebo . Lubię takie proste i szybkie w przygotowaniu potrawy , które wiem ,że uszczęśliwią wszystkich i nie będę musiała gotować kilku obiadów jednego dnia…co niestety zdarza się przy moich marudach 😉
Składniki na 5-6 osób :
2 podwójne filety z kurczaka
olej do smażenia
sól do smaku
Mieszanka przypraw :
1/2 łyżeczki goździków
6 ziaren kardamonu
1 łyżeczka kuminu ( kmin rzymski )
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kozieradki
2 łyżeczki łagodnego curry
2 łyżeczki -płaskie , czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
6 malutkich (1 cm) suszonych papryczek piri piri (lub inna ostra papryka w lubianej ilości )
1/2 łyżeczki -płaskiej gałki muszkatowej
Wszystkie przyprawy wrzucamy do młynka do kawy i mielimy na drobniutko . Piersi z kurczaka kroimy drobniutko i cieniutko , przekładamy do miski , solimy , skrapiamy 2 łyżkami oleju i posypujemy 2 łyżkami od zupy przyprawy ( nie martwcie się nie będzie za mocne ) . Całość mieszamy dokładnie pokrywając kurczaka marynatą i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę , a najlepiej na całą noc .
Po tym czasie smażymy na mocno rozgrzanej patelni , na niewielkiej ilości oleju , cały czas mieszając , aż kurczak nabierze złoto-brązowego koloru jak na zdjęciu . Gotowe , podajemy z frytkami i świeżymi warzywami z dresingiem w towarzystwie sosu czosnkowego lub jogurtowego ..pychota . Polecam .
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/shoarma-drobiowa