ßßß
Składniki na 5-6 osób :2 podwójne filety z kurczakaolej do smażeniasól do smakuMieszanka przypraw :1/2 łyżeczki goździków6 ziaren kardamonu1 łyżeczka kuminu ( kmin rzymski )1/2 łyżeczki nasion kolendry1 łyżeczka nasion kozieradki2 łyżeczki łagodnego curry2 łyżeczki -płaskie , czosnku granulowanego1 łyżeczka cukru6 malutkich (1 cm) suszonych papryczek piri piri (lub inna ostra papryka w lubianej ilości )1/2 łyżeczki -płaskiej gałki muszkatowej
Wszystkie przyprawy wrzucamy do młynka do kawy i mielimy na drobniutko . Piersi z kurczaka kroimy drobniutko i cieniutko , przekładamy do miski , solimy , skrapiamy 2 łyżkami oleju i posypujemy 2 łyżkami od zupy przyprawy ( nie martwcie się nie będzie za mocne ) . Całość mieszamy dokładnie pokrywając kurczaka marynatą i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę , a najlepiej na całą noc .
Po tym czasie smażymy na mocno rozgrzanej patelni , na niewielkiej ilości oleju , cały czas mieszając , aż kurczak nabierze złoto-brązowego koloru jak na zdjęciu . Gotowe , podajemy z frytkami i świeżymi warzywami z dresingiem w towarzystwie sosu czosnkowego lub jogurtowego ..pychota . Polecam .