ßßß
Składniki;1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 czerwona cebula1 żółta papryka3 duże ząbki czosnku2 mięsiste średnie pomidory ( w typie pasta lub malinowy )2 łyżki majonezu , 1 czubata łyżka ketchupu piekielnie ostrego 😉1 niepełna szklanka ryżu ( suchego ) , sól do smaku
Ryż wsypujemy do garnka , zalewamy 1,5 szklanką wody i gotujemy do miękkości uważając ,żeby się nie rozgotował . Studzimy . Paprykę ,cebulkę obieramy , drobniutko kroimy – wsypujemy do miski. Pomidory rozkrawamy , wyjmujemy pestki , kroimy drobno , dorzucamy do pozostałych . Do warzyw dodajemy , ugotowany wcześniej ryż , wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku , odcedzonego tuńczyka z puszki ( nie musimy go kroić , rozpadnie się podczas mieszania ) , dorzucamy majonez i ketchup ,sól do smaku . Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników . Jeśli nie mamy pod ręką ognistego ketchupu ,można dać zwykły i dosypać chilli 😉