ßßß
Składniki ;1 , 5 kg skrzydełek1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka estragonu1 łyżeczka rozmarynu2 jajka120 ml mleka200 g mąki pszennejsól , pieprz do smaku
W dużej misce wymieszać mąkę z ziołami i przyprawami ( zostawić łyżkę mąki do oprószenia kawałków kurczaka ) , w bić jajka , wlać mleko i wymieszać wszystko na gładką masę . Skrzydełka kroimy na małe kawałki , prószymy solą i pieprzem , a następnie obtaczamy w mące , a potem w cieście – wtedy podczas smażenia ciasto nie będzie się oddzielało . Na dużej patelni rozgrzać olej , a następnie smażyć skrzydełka na złoty kolor z obu stron . Następnie układamy obsmażone kawałki skrzydełek na teflonowej blaszce do pieczenia . Piekarnik rozgrzewamy do 200 C , wkładamy skrzydełka i pieczemy około 25 minut . Po tym czasie, kurczak po kalifornijsku jest gotowy , ciasto chrupiące , a mięsko soczyste i miękkie . Smacznego 😉