Wykonanie
Ponoć nadszedł czas na boczniaki. Mówię "ponoć", bo gdyby nie mama Połówka nawet bym nie wiedziała i nie miała możliwości spróbować. Nie lubię i nie jadam
grzybów (
pieczarek również). Nawet na pizzy są nie mile widziane... ;) Ale zrobiłam, spróbowałam (tak - nadal nie lubię, były smaczne, ale nadal czułam tam
grzyb), a wszystkim, którzy
mieli okazje zjeść bardzo smakowało! :) Jestem zadowolona :) Podałam z
sałatką zrobioną z
ogórka,
pomidora,
pomidora suszonego,
papryki,
cebulki z dressingiem z
oleju z pestek dyni.Potrzebujemy:- boczniaki,-
sól,-
pieprz,-
zioła prowansalskie,-
jajko,- 3 łyżki
bułki tartej,- 3 łyżki
mąki pszennej.Boczniaki umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Panierować w
jajku, a następnie w
bułce tartej wymieszanej z
mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni na
maśle klarowanym, obustronnie do uzyskania złotego koloru. Podawać z
sałatką, mogą być również
ziemniaki.