Wykonanie
Czerwona zupa drwala , to rozgrzewająca zupa z
kaszą gryczaną , warzywami i
wędzonym boczkiem . Jest naprawdę pyszna , a do tego szybka i niekłopotliwa w przygotowaniu . Co prawda drwali w domu nie mam , ale ktoś drewno do kominka dźwigać musi , tak więc z nadzieją ,że to nie
będę ja , tylko moi chłopcy -gotuję tą zupkę .. 😉 Wiadomo jednak , że nadzieja
matką głupich..ale na szczęście , każda matka swoje dzieci kocha , więc ..nastawię zupę i idę po drewno … Nadzieja ,że zupa nie wykipi w
między czasie 😉 Dobra propozycja na obiad w ciągu tygodnia . Zadowoli każdego kto lubi zupy , jest zawiesista ,ale nie zbyt gęsta i bardzo zdrowa 😉 Polecam na chłodne dni , których teraz brakować niestety nie będzie .. 😉
Składniki0,25 g
wędzonego boczku2
łodygi selera naciowego1 /2 białej części
pora1
cebula biała1 średnia
marchewka1 średniej wielkości
korzeń pietruszki1 garść
kaszy gryczanej prażonej1 mały słoik
koncentratu pomidorowego1 łyżka słodkiej
śmietany2 kostki
bulionowe wieprzowe1 łyżka
cukru ( dla równowagi koncentratu )1/2 płaskiej łyżeczki
ostrej papryki ,
sól do smaku
Boczek wędzony kroimy w dużą kostkę ( musi być wyczuwalny i widoczny , w końcu to zupa drwala 😉 ) . Warzywa obieramy i także kroimy w kostkę , paski i piórka , tak żeby była różnorodność kształtów -w tym urok zupy . Do garnka wlewamy 2 l
wody wrzucamy warzywa i
boczek , oraz
kostki rosołowe , gotujemy 25 minut , na wolnym ogniu . Po tym czasie dokładamy
kaszę ,
koncentrat pomidorowy ,
cukier,
sól ( jeśli trzeba ) ,
ostrą paprykę i gotujemy aż
kasza będzie miękka około 15 minut na wolnym ogniu . Wyłączamy gaz i dolewamy ciągle mieszając
śmietankę . Gotowe ! Podajemy samą lub w towarzystwie pajdy
chleba 😉 Pyszna ostra i rozgrzewająca .. Polecam .