ßßß
Składniki0,25 g wędzonego boczku2 łodygi selera naciowego1 /2 białej części pora1 cebula biała1 średnia marchewka1 średniej wielkości korzeń pietruszki1 garść kaszy gryczanej prażonej1 mały słoik koncentratu pomidorowego1 łyżka słodkiej śmietany2 kostki bulionowe wieprzowe1 łyżka cukru ( dla równowagi koncentratu )1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki , sól do smaku
Boczek wędzony kroimy w dużą kostkę ( musi być wyczuwalny i widoczny , w końcu to zupa drwala 😉 ) . Warzywa obieramy i także kroimy w kostkę , paski i piórka , tak żeby była różnorodność kształtów -w tym urok zupy . Do garnka wlewamy 2 l wody wrzucamy warzywa i boczek , oraz kostki rosołowe , gotujemy 25 minut , na wolnym ogniu . Po tym czasie dokładamy kaszę , koncentrat pomidorowy , cukier, sól ( jeśli trzeba ) , ostrą paprykę i gotujemy aż kasza będzie miękka około 15 minut na wolnym ogniu . Wyłączamy gaz i dolewamy ciągle mieszając śmietankę . Gotowe ! Podajemy samą lub w towarzystwie pajdy chleba 😉 Pyszna ostra i rozgrzewająca .. Polecam .