ßßß Cookit - przepis na RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI

RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI

nazwa

Wykonanie

Tak naprawdę do risotto możemy dorzucać wszystko co mamy pod ręką, bądź co lubimy... Może być z mięskiem, z rybą, z warzywami, wędliną. Warunkiem dobrego risotto jest odpowiedni gatunek ryżu, przeznaczonego typowo do tej potrawy. Ja używam ryżu Arborio firmy Kupiec.
Bardzo dobry ryż o owalnych, bardziej zaokrąglonych ziarenkach.
W czasie gotowania wydziela dużo skrobi, przez co staje się kleisty, zachowując jednocześnie swoja soczystość i wilgotność.
Składniki:
400g ryżu Arborio
1 duża cebula
2 marchewki
1 pietruszka
2 łodygi selera naciowego
200g pieczarek
puszka tuńczyka w sosie własnym
koncentrat pomidorowy
ostra papryka
sól
oliwa z oliwek
ok 1l buliony (warzywnego lub drobiowego)
Wykonanie:
Rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, aż zaczyna robić się szklista. Następnie wrzucamy starte na oczkach warzywa: marchewkę i pietruszkę i pokrojony w kostkę seler naciowy. Podsmażamy ciągle mieszając. Do podsmażonych warzyw wsypujemy ryż.Mieszamy całość i podsmażamy do momentu aż ryż zacznie robić się szklisty (ok 10-12minut). Teraz nastąpi kulminacyjny moment dolewania bulionu. Bulion dolewamy do ryżu partiami, po jednej łyżce wazowej (nabierce do zupy). Kiedy ryż wchłonie jedną łyżkę bulionu - dolewamy kolejną, ciągle mieszając. Proces jest dość czasochłonny, ale gwarantuje on później sukces (czyli pyszny smak) naszego risotto :-). Gdy już ryż wchłonie cały nasz bulion, dorzucamy do niego umyte i pokrojone w paski lub kostkę pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ostrą sproszkowaną papryką. Mieszamy. Chwile podsmażamy całość, aby smaki wzajemnie się przeszły. na koniec wrzucamy odcedzonego tuńczyka w sosie własnym, mieszamy, posypujemy zieleniną.
Risotto najsmaczniejsze jest zaraz po przyrządzeniu. Odgrzewane niestety nie jest już takie dobre.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/08/risotto-z-tunczykiem-i-warzywami.html