Wykonanie
Gotowanie z
kaszą bulgur to mój debiut. Bardzo udany debiut, bo
kasza jest bardzo smaczna i danie wyszło przepyszne. Ale zanim przejdziemy do przepisu, może przysłowiowe "2 słowa" o tym niesamowicie zdrowym gatunku
kaszy. Wiedzę zaczerpnęłam z portalu Poradnik Zdrowia .
Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.
Kasza bulgur wyróżnia się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych
kasz pszenicznych, czyli
kaszy kuskus i
kaszy manny.Przede wszystkim charakteryzuje ją największa zawartość błonnika, którego posiada ponad dwa
razy więcej - bo 4,5 g/100 g po ugotowaniu, niż wspomniane
kasze (niecałe 2 g w 100 g po ugotowaniu).Jest także najmniej kaloryczna.Ten turecki przysmak wyróżnia się również zawartością cennego dla
serca potasu oraz fosforu - jednego ze składników budulcowych zębów i kości. Jednak najwięcej posiada kojącego nerwy magnezu.Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży.
Kasza bulgur może również wspomóc leczenie anemii, ponieważ jest bogataw żelazo i kwas foliowy - składniki,które zapobiegają niedokrwistości.Aby przeczytać dokładnie o wszystkich walorach
kaszy odsyłam do w.w portalu, a ja zapraszam do ... przepisu
Składniki:2 woreczki
kaszy b ulgur (po 100g każdy)2
łodygi selera naciowego2 średnie
cebule2
marchewki200g
pieczarekoliwasólpieprzsłodka paprykaszczypta
currypuszka
pomidorów w sosie własnym (ew.
koncentrat pomidorowy)
bulion (jeśli nie mamy -
woda)Wykonanie:
Kaszę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie na
oliwie podsmażamy pokrojoną
cebulę. Po chwili dodajemy do niej pokrojony drobno
seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach
marchewkę. Całość lekko solimy,
pieprzymy, dodajemy
słodką paprykę i
curry. Mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę
pieczarki, podlewamy 1/3 szkl.
bulionu (
wody) i dusimy na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy zblendowane
pomidory w sosie własnym i ugotowaną
kaszę. Mieszamy, doprawiamy do smaku.