Pyszna, gęsta zupa w zdrowszej wersji od tradycyjnej pomidorówki z makaronem.W smaku bardzo przypomina pomidorówkę z ryżem. Dlatego jeśli Wasze dzieci nie lubią soczewicy lub kaszy jaglanej, to idealny sposób na ich przemycenie ;). Można też zmiksować ją po przyrządzeniu, na zupę krem. Jej przygotowanie zajmie niecałe pół godziny.1/3 szklanki czerwonej soczewicy1/3 szklanki kaszy jaglanej1 cebula2 marchewki2 łyżki domowej przyprawy jarzynki2 puszki pomidorów krojonychopcjonalnie 1 łyżka koncentratu pomidorowegosól, pieprzszczypta suszonego czosnku1/2 łyżeczki curryolej do smażeniaok. 2 l. wody lub bulionuPokrojoną cebulę podsmaż na małej ilości oleju.Marchewki obierz i zetrzyj na tarce.Do gotującej się wody wsyp przepłukaną soczewicę oraz kaszę jaglaną.Dodaj cebulę i marchewki oraz p rzypraw i gotuj na małym ogniu przez ok. 10min.Następnie dodaj pomidory oraz koncentrat i gotuj do miękkości przez kolejne 10 minut. Uzupełnij wodą (w zależności od tego, czy lubisz gęstą czy rzadszą zupę).Tuż przed końcem dodaj siekaną natkę pietruszki.