Wykonanie
Kolejna odsłona dania jednogarnkowego typu: z tego co mamy w lodówce :) szybko, lekko i smacznie - w 15 minut. Pół kilograma
pieczarek stanowi tu bazę do całkiem fajnej obiadowo-kolacyjnej przekąski.Oczywiście można zmodyfikować przepis i wzbogacić o inne produkty, bo każda lodówka kryje inne... tajemnice :)Moja po powrocie z urlopu, nie kryła zbyt wiele... dlatego wersja dania jest skromna, ale ja
będę nie skromna i
powiem, że wyszła pysznie :)))Składniki:2op małych
pieczarek po 250gząbek
czosnku1
cebulałyżka
oliwy z oliwekpuszka
pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki
koncentratu pomidorowego2
ogórki konserwowe1
papryka konserwowasól,
pieprz,
słodka paprykaJak to zrobić:
Pieczarki dokładnie myjemy. Rozgrzewamy na patelni
oliwę.
Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na
oliwę. Chwilkę smażymy, jednak nie może zrobić się brązowy,ponieważ stanie się gorzki.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka smażymy wraz z
czosnkiem. Następnie wrzucamy
pieczarki pokrojone w plasterki,
pomidory z puszki i
przyprawy. Gdy
pieczarki zmiękną (10-15 min) dodajemy pokrojone w kostkę
ogórki oraz pokrojoną
paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z
makaronem albo po prostu w
pieczywem.