ßßß
Składniki :1 kg oczyszczonych i pociętych flaków wieprzowych ( są bardziej delikatne niż wołowe )2 marchewki1 korzeń pietruszki2 cebule3 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżka ostrej , mielonej papryki3-4 kostki bulionu na żeberkachsól do smaku
Do dużego garnka wlewamy około 4 l wody , dodajemy przepłukane flaczki,podsmażoną cebulkę ( delikatnie , tak żeby nie zbrązowiała ) , kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut . Po tym czasie dodajemy obrane i pocięte w kostkę marchewki , pietruszkę i posiekaną. . Następnie na patelni na niewielkiej ilości oleju ( dosłownie kapka 😉 ) przesmażamy koncentrat pomidorowy z mieloną papryką – około 1-2 minut i przekładamy do flaczków , płukając patelnię rosołem zaczerpniętym z garnka ( jedna chochelka wystarczy ) i także wlewając do flaczków . Solimy do smaku , jeśli zachodzi taka potrzeba i gotujemy jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu . Gotowe , najsmaczniejsze na gorąco 😉