ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana soczewcią i pęczakiem

Cukinia faszerowana soczewcią i pęczakiem

nazwa

Wykonanie

3 małe cukinie
1/2 szklanki pęczaku
1/2 szklanki brązowej soczewicy
1 duża marchewka
1 papryka
sól,pieprz,chilli,
1 ząbek czosnku
1 małą cebula
2 szklanki bulionu
plasterek sera
1 łyzeczka koncentratu pomidorowego
Cukinie wydrążamy,miąsz kroimi w drobną kosteczkę.
Cebulę i czosnek szklimay na oliwie,dodajemy kaszę i soczewicę i pokrojoną w malutką kosteczkę marchewkę i zalewamy bulionem.W połowie gotowania dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię.Jeśli bulion zostanie całkiem wchłonięty,a soczewica z kaszą będą jeszcze twarde dolać troszkę wody lub białego wina.
Gdy Farsz będzie już PRAWIE miękki dodajemy koncentrat i przyprawiamy.Odstawiamy. Faszerujemy cukinie.Pieczemy ok 15-20 min w temp 200 stopni.Pod koniec posypujemy serem mozarella lub kłądziemy plasterek żółtego sera.
Smacznego!
Źródło:http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2012/11/cukinia-faszerowana-soczewica-i.html