ßßß Cookit - przepis na Pasta do kanapek z soczewicy i szpinaku

Pasta do kanapek z soczewicy i szpinaku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
200 g świeżego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 cytryny
sól i ew. pieprz
Soczewice zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Następnie opłucz zalej 2 szklankami gorącej wody i gotuj 40 minut (wg. instrukcji na opakowaniu) na sam koniec posól około 1/2 łyżeczki. Przestudź. Liście szpinaku opłucz, urwij łodyżki i dodaj do soczewicy. Dodaj też czosnek, szczypiorek i pietruszkę drobno pokrojone. Całość zblenduj, dopraw solą, sokiem z cytryny i ew. pieprzem (ja nie dodawałam bo dla mnie było wystarczająco ostre).
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/06/pasta-do-kanapek-z-soczewicy-i-szpinaku.html