ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Jeśli mamy trochę więcej kapusty z grzybami warto ją wykorzystać na zrobienie pasztecików. Są bardzo dobrym dodatkiem do barszczyku i jako przekąska. Do pięciu dni ze spokojem nam wytrzymają, wystarczy zawinąć je w folie a jak tylko najdzie nas potrzeba zjedzenia wystarczy włożyć je na 5 minut do gorącego piekarnika i po chwili są gotowe (na zimno też są dobre ale na ciepło jeszcze lepsze! :D ). Nadmiar możemy zamrozić. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo dobrze się z nim pracuje. Jest drożdżowe ale nie musimy czekać na wyrośnięcie. Zamiast kapusty i grzybów możemy wykorzystać inne nadzienia z mięsem mielonym, szpinakiem, pieczarkami itp. Polecam są bardzo dobre!
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia chciała bym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia.
Aby te święta pomimo okropnej pogody były pogodne, cudowne, rodzinne i przepełnione pysznościami.
Wesołych Świąt!
Pozdrawiam serdecznie Ola z rodziną :D
Składniki:
1 kg mąki luksusowej + mąka do podsypania
250 g margaryny
1 jajko
kwaśna śmietana (tyle ile mąka weźmie około 360g)
1/2 łyżeczki soli
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
Przepis na nadzienie znajdziecie TU
Dodatkowo:
1 jajko + łyżeczka mleka
ew. czarnuszka, mak, pestki do posypania
Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy cukier i 100 ml ciepłej ale nie gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, sól i jajko. Należy to wszystko przemieszać nożem albo rękami. Na środku robimy dołek i wlewamy drożdże, mieszamy i pomalutku dokładamy śmietany do momentu aż ciasto zacznie się zagniatać. Powinno być elastyczne i sprężyste. Jeśli klei się nam do rąk dodajemy odrobinę mąki. Wyrabiamy 3-5 minut.
Stolnicę oprószamy mąką, bierzemy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około 3-5 mm. Na brzegu nakładamy nadzienie i zwijamy. Odcinamy nadmiar i dzielimy na równe prostokąty. Z resztą ciasta postępujemy tak samo. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypójemy ziarenkami. Pieczemy na złoty kolor w 180*C około 30 minut.
Żródło
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/12/paszteciki-z-kapusta-i-grzybami.html