Wykonanie
Jeśli mamy trochę więcej
kapusty z
grzybami warto ją wykorzystać na zrobienie pasztecików. Są bardzo dobrym dodatkiem do barszczyku i jako przekąska. Do pięciu dni ze spokojem nam wytrzymają, wystarczy zawinąć je w folie a jak tylko najdzie nas potrzeba zjedzenia wystarczy włożyć je na 5 minut do gorącego piekarnika i po chwili są gotowe (na zimno też są dobre ale na ciepło jeszcze lepsze! :D ). Nadmiar możemy zamrozić. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo dobrze się z nim pracuje. Jest
drożdżowe ale nie musimy czekać na wyrośnięcie. Zamiast
kapusty i
grzybów możemy wykorzystać inne nadzienia z
mięsem mielonym,
szpinakiem,
pieczarkami itp. Polecam są bardzo dobre!Z okazji Świąt Bożego Narodzenia chciała bym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia.Aby te święta pomimo okropnej pogody były pogodne, cudowne, rodzinne i przepełnione pysznościami.Wesołych Świąt!Pozdrawiam serdecznie Ola z rodziną :DSkładniki:1 kg
mąki luksusowej +
mąka do podsypania250 g
margaryny1
jajkokwaśna
śmietana (tyle ile
mąka weźmie około 360g)1/2 łyżeczki
soli50 g
drożdży1 łyżeczka
cukruPrzepis na nadzienie znajdziecie TUDodatkowo:1
jajko + łyżeczka
mlekaew.
czarnuszka,
mak, pestki do posypania
Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy
cukier i 100 ml ciepłej ale nie gorącej
wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Na stolnicę wysypujemy
mąkę, dodajemy
margarynę pokrojoną w kostkę,
sól i
jajko. Należy to wszystko przemieszać nożem albo rękami. Na środku robimy dołek i wlewamy
drożdże, mieszamy i pomalutku dokładamy
śmietany do momentu aż ciasto zacznie się zagniatać. Powinno być elastyczne i sprężyste. Jeśli klei się nam do rąk dodajemy odrobinę
mąki. Wyrabiamy 3-5 minut.
Stolnicę oprószamy
mąką, bierzemy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około 3-5 mm. Na brzegu nakładamy nadzienie i zwijamy. Odcinamy nadmiar i dzielimy na równe prostokąty. Z resztą ciasta postępujemy tak samo. Wierzch smarujemy rozkłóconym
jajkiem wymieszanym z
mlekiem, posypójemy ziarenkami. Pieczemy na złoty kolor w 180*C około 30 minut.
Żródło