ßßß
Jeśli mamy trochę więcej kapusty z grzybami warto ją wykorzystać na zrobienie pasztecików. Są bardzo dobrym dodatkiem do barszczyku i jako przekąska. Do pięciu dni ze spokojem nam wytrzymają, wystarczy zawinąć je w folie a jak tylko najdzie nas potrzeba zjedzenia wystarczy włożyć je na 5 minut do gorącego piekarnika i po chwili są gotowe (na zimno też są dobre ale na ciepło jeszcze lepsze! :D ). Nadmiar możemy zamrozić. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo dobrze się z nim pracuje. Jest drożdżowe ale nie musimy czekać na wyrośnięcie. Zamiast kapusty i grzybów możemy wykorzystać inne nadzienia z mięsem mielonym, szpinakiem, pieczarkami itp. Polecam są bardzo dobre!Z okazji Świąt Bożego Narodzenia chciała bym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia.Aby te święta pomimo okropnej pogody były pogodne, cudowne, rodzinne i przepełnione pysznościami.Wesołych Świąt!Pozdrawiam serdecznie Ola z rodziną :DSkładniki:1 kg mąki luksusowej + mąka do podsypania250 g margaryny1 jajkokwaśna śmietana (tyle ile mąka weźmie około 360g)1/2 łyżeczki soli50 g drożdży1 łyżeczka cukruPrzepis na nadzienie znajdziecie TUDodatkowo:1 jajko + łyżeczka mlekaew. czarnuszka, mak, pestki do posypaniaDrożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy cukier i 100 ml ciepłej ale nie gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, sól i jajko. Należy to wszystko przemieszać nożem albo rękami. Na środku robimy dołek i wlewamy drożdże, mieszamy i pomalutku dokładamy śmietany do momentu aż ciasto zacznie się zagniatać. Powinno być elastyczne i sprężyste. Jeśli klei się nam do rąk dodajemy odrobinę mąki. Wyrabiamy 3-5 minut.
Żródło