Wykonanie

Muffinki na śniadanie? Dlaczego nie! Są duże bo wykonane w formie do muffinek XXL z mnóstwem dobrych i pożywnych składników, które dadzą nam
kopa na resztę dnia. Jedną można zjeść w domu drugą spakować i zabrać do pracy, szkoły albo gdzie tam chcecie :DMusicie też wiedzieć, że do ciasta dodana jest
mąka pełnoziarnista, która jest cięższa niż zwykła pszenna. Muffinki wykonane z
mąki pszennej są bardziej puszyste. I jeszcze jedno najlepiej smakują na ciepło :DSkładniki na 6 dużych muffinek:Suche:150 g
otrąb owsianych1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 łyżeczki
kardamonu1/2 łyżeczki
cynamonuMokre:2
jajka450 ml
naturalnej maślanki50 ml
olejuskórka z jednej
pomarańczy6-7 łyżek
mioduDodatkowo:2 średniej wielkości
jabłkagarść
orzechówew.
płatki migdałów do posypania wierzchuW jednej misce mieszamy suche składniki w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Do suchych wlewamy mokre, mieszamy dodajemy
jabłka pokrojone w kostkę i
orzechy.Z pergaminu do pieczenia wycinamy kwadraty tak żeby pasowały do naszej foremki. Natłuszczamy, wkładamy do formy, wlewamy nadzienie do 3/4 wysokości. Przed włożeniem do piekarnika wierzch możemy posypać
płatkami migdałów (miałam to zrobić, ale zapomniałam). Pieczemy do suchego patyczka 180*C około 30-40 minut.*Jeśli nie mamy foremki do pieczenia dużych muffinek możemy wykorzystać tą do małych. Wtedy możemy użyć już papilotek a czas pieczenia skróci się do 20-25 minut.