ßßß Cookit - przepis na Muffinki śniadaniowe w wersji XXL

Muffinki śniadaniowe w wersji XXL

nazwa

Wykonanie

Muffinki na śniadanie? Dlaczego nie! Są duże bo wykonane w formie do muffinek XXL z mnóstwem dobrych i pożywnych składników, które dadzą nam kopa na resztę dnia. Jedną można zjeść w domu drugą spakować i zabrać do pracy, szkoły albo gdzie tam chcecie :D
Musicie też wiedzieć, że do ciasta dodana jest mąka pełnoziarnista, która jest cięższa niż zwykła pszenna. Muffinki wykonane z mąki pszennej są bardziej puszyste. I jeszcze jedno najlepiej smakują na ciepło :D
Składniki na 6 dużych muffinek:
Suche:
150 g otrąb owsianych
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
Mokre:
2 jajka
450 ml naturalnej maślanki
50 ml oleju
skórka z jednej pomarańczy
6-7 łyżek miodu
Dodatkowo:
2 średniej wielkości jabłka
garść orzechów
ew. płatki migdałów do posypania wierzchu
W jednej misce mieszamy suche składniki w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Do suchych wlewamy mokre, mieszamy dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i orzechy.
Z pergaminu do pieczenia wycinamy kwadraty tak żeby pasowały do naszej foremki. Natłuszczamy, wkładamy do formy, wlewamy nadzienie do 3/4 wysokości. Przed włożeniem do piekarnika wierzch możemy posypać płatkami migdałów (miałam to zrobić, ale zapomniałam). Pieczemy do suchego patyczka 180*C około 30-40 minut.
*Jeśli nie mamy foremki do pieczenia dużych muffinek możemy wykorzystać tą do małych. Wtedy możemy użyć już papilotek a czas pieczenia skróci się do 20-25 minut.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/10/muffinki-sniadaniowe-w-wersji-xxl.html