ßßß
Muffinki na śniadanie? Dlaczego nie! Są duże bo wykonane w formie do muffinek XXL z mnóstwem dobrych i pożywnych składników, które dadzą nam kopa na resztę dnia. Jedną można zjeść w domu drugą spakować i zabrać do pracy, szkoły albo gdzie tam chcecie :DMusicie też wiedzieć, że do ciasta dodana jest mąka pełnoziarnista, która jest cięższa niż zwykła pszenna. Muffinki wykonane z mąki pszennej są bardziej puszyste. I jeszcze jedno najlepiej smakują na ciepło :DSkładniki na 6 dużych muffinek:Suche:150 g otrąb owsianych1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki cynamonuMokre:2 jajka450 ml naturalnej maślanki50 ml olejuskórka z jednej pomarańczy6-7 łyżek mioduDodatkowo:2 średniej wielkości jabłkagarść orzechówew. płatki migdałów do posypania wierzchuW jednej misce mieszamy suche składniki w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Do suchych wlewamy mokre, mieszamy dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i orzechy.Z pergaminu do pieczenia wycinamy kwadraty tak żeby pasowały do naszej foremki. Natłuszczamy, wkładamy do formy, wlewamy nadzienie do 3/4 wysokości. Przed włożeniem do piekarnika wierzch możemy posypać płatkami migdałów (miałam to zrobić, ale zapomniałam). Pieczemy do suchego patyczka 180*C około 30-40 minut.*Jeśli nie mamy foremki do pieczenia dużych muffinek możemy wykorzystać tą do małych. Wtedy możemy użyć już papilotek a czas pieczenia skróci się do 20-25 minut.