ßßß
Usiadłam wygodnie na kanapie, przykryłam się kocem, włączyłam telewizor.Siedze.Z ręcznikiem na głowie i w za dużej bluzie, oglądam to co lubię i rozmyślam.Zastanawiałam się, zastranawiam się dalej i wydaje mi się, że to właśnie one wpłyneły na powstanie bloga i rozwijanie mojej pasji.Właściwie to nawet chyba ją zapoczatkowały. PROGRAMY KULINARNE, tak to o nich mowaNie pogardze żadnym, chociaż po obejrzeniu kilku odcinków, a czasami nawet jednego, jestem w stanie stwierdzić, któe sa dla mnie atrakcyjne, a które mniej. Z racji tego, że oglądam ich wiele, postanowiłam rozpoczac cykl opisujący programy kulinarne. Myślę nawet nad tym by utworzyć osobny dział na blogu, ale to wszystko przed nami. Ja zastanowię się nad formą, a wy podsyłajcie propozycje programów. Ja mam kliku faworytów o których bym chciała napisać, czekam również na wasze propozycje ;dDziś małe szarlotki w formie babeczek.Może dzieciaki zaraz wrócą ze szkoły, zmęczony mąż wróci pracy, chcesz zrobić rodzicą przyjemność albo chłopak to łakomczuch, idealne rozwiązanie na słodką przekąskę, deser.Zapraszam...SKŁADNIKI-1 3/4 szklanki mąki1/2 szkalnki cukru-2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia-szczypta soli-3/4 szklanki mleka-1/2 szklanka oleju-2 jajkaDODATKOWO:-duże jabłko pokorojone w kostke,-posiekane orzechyKRUSZONKA:-6 łyżek rozpuszczonego masła-6 łyżek cukru-3/4 szklanki mąki-szczypta cynamonuPRZYGOTOWANIEMąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i sól. W drugiej miscie wymieszac mleko z olejem i jajkami, Dodać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszac, następnie dodać orzechy i jabłko. Przygotowane ciasto wlać do formy na babeczki(2/3 wysokości). Kruszonką pokryć ciasto, im więcej tym lepiej, w końcu wszyscy lubią kruszonkę :))Piec w piekarniku, nagrzanym do 180 st/ 20-25 min