ßßß Cookit - przepis na Szarlotka żydowska

Szarlotka żydowska

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna, puszysta, efektowna z nutą cynamonu. Nikt nie mógł się jej oprzeć. Pycha !!!!! Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki :
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru pudru
4 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1/2 łyżeczki soli
7 łyżek soku z pomarańczy
2 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej
Ponad to :
4-5 średnich jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki cukru pudru
Piekarnik nagrzewamy do 175*C
Cukier zmiksować z olejem . Cały czas miksując dodać jajka, sól, 1 i 1/2 szklanki mąki ( mąkę przesiałam ), sok z pomarańczy, proszek do pieczenia i wanilię. Dobrze łączymy składniki razem. Następnie dodajemy pozostałe 1 i 1/2 szklanki mąki, ciągle miksując. Ciasto ma być jednolite i gładkie.
Jabłka obieramy, tniemy w kostkę o boku ok 1 cm. Do tak przygotowanych jabłek dodajemy cynamon i 1/4 szklanki cukru pudru, mieszamy.
Formę z kominkiem o średnicy około 21 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy połowę ciasta, następnie nakładamy połowę jabłek na to drugą połowę ciasta i na wierzchu układamy pozostałe jabłka.
Pieczemy 1 godzinę i 15 minut do suchego patyczka.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/09/Szarlotka-zydowska.html