Wykonanie
Zabrałam się za ten przepis bardzo sceptycznie a skończyło się bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Polecam bo
majonez jest bardzo kremowy, gładki o lekkim posmaku
rozmarynu. Świetnie zastąpi tradycyjny
majonez no i dostarczy nam troszeczkę mniej cholesterolu ;D Na początek polecam zrobić wersję podstawową a
potem można trochę pokombinować z dodatkami np. dodać
skórkę z cytryny, starty
chrzan,
musztardę,
bazylie,
oregano,
chili itp. Możliwości jest wiele tylko trzeba namówić mięsożerców do spróbowania :DSkładniki:1 szklanka drobnej,
białej fasoli4 łyżki
wody2 łyżki
octu winnego130 ml
oliwysól,
pieprz1/2 łyżeczki
rozmarynuew.
sok z cytrynyFasole namoczyć w wodzie na cała noc. Wylać
wodę zalać świeżą i gotować do miękkości. Odcedzić i przestudzić.
Fasolę przełożyć do blendera dodać
wodę,
ocet i zmiksować. Następnie dodać
sól,
pieprz,
rozmaryn i cienkim strumykiem wlać
oliwę. Zmiksować na papkę. Doprawić
solą,
pieprzem i ew.
sokiem z cytryny. Przełożyć do słoika, polać odrobiną
oliwy i przechowywać w lodówce.
Źródło: gazeta "Moje Smaki Życia"