ßßß Cookit - przepis na Majonez z fasoli

Majonez z fasoli

nazwa

Wykonanie

Zabrałam się za ten przepis bardzo sceptycznie a skończyło się bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Polecam bo majonez jest bardzo kremowy, gładki o lekkim posmaku rozmarynu. Świetnie zastąpi tradycyjny majonez no i dostarczy nam troszeczkę mniej cholesterolu ;D Na początek polecam zrobić wersję podstawową a potem można trochę pokombinować z dodatkami np. dodać skórkę z cytryny, starty chrzan, musztardę, bazylie, oregano, chili itp. Możliwości jest wiele tylko trzeba namówić mięsożerców do spróbowania :D
Składniki:
1 szklanka drobnej, białej fasoli
4 łyżki wody
2 łyżki octu winnego
130 ml oliwy
sól, pieprz
1/2 łyżeczki rozmarynu
ew. sok z cytryny
Fasole namoczyć w wodzie na cała noc. Wylać wodę zalać świeżą i gotować do miękkości. Odcedzić i przestudzić. Fasolę przełożyć do blendera dodać wodę, ocet i zmiksować. Następnie dodać sól, pieprz, rozmaryn i cienkim strumykiem wlać oliwę. Zmiksować na papkę. Doprawić solą, pieprzem i ew. sokiem z cytryny. Przełożyć do słoika, polać odrobiną oliwy i przechowywać w lodówce.
Źródło: gazeta "Moje Smaki Życia"
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/04/majonez-z-fasoli.html