ßßß
Myślę, że nie muszę przedstawiać Pavlovej- chrupiący wierzch a środek piankowy, lekko ciągnącyyy. W połączeniu z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i owocami tworzą cudowną, przyjemną dla zmysłów całość. Pewnie jedni z was wiedzą drudzy możne nie, ale truskawki i pieprz świetnie do siebie pasują. Jak jabłka i cynamon, pomarańcze i czekolada czy karmel i sól. Jeśli zalegają wam w zamrażarce białka i truskawki to szczerze zachęcam do przygotowania tego cuda :DSkładniki:5 białek temp. pokojowa250 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octu winnegoNadzienie:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone300 g truskawek1/2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewiePiekarnik nagrzewamy do 180*C. Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy masa jest ubita jest jej przecięcie nożem. Jeśli w miejsce przecięcia się nie skleja znaczy, że białka są porządnie ubite. Do masy dodajemy mąkę, ocet i delikatnie mieszając łączymy wszystkie składniki. Na pergaminie rysujemy okrąg wielkości 21-22 cm. Kładziemy go na blaszkę i w miejscu zaznaczenia wykładamy białka. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy 80-90 minut. W trakcie pieczenia ze 3 razy otwieramy piekarnik w celu pozbycia się pary. Studzimy w piekarniku (najlepiej cała noc) przy leciutko otwartych drzwiczkach.Nadzienie: Jeśli wykorzystujemy świeże truskawki należy je wcześniej odrobinę podusić żeby zmiękły. Do truskawek dodajemy pieprz i miksujemy na papkę. Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy serek i mieszamy do połączenia składników. Bezę wykładamy na paterę, następnie nakładamy śmietanę a na koniec całość polewamy musem truskawkowym. W sezonie truskawkowym możemy dodatkowo udekorować Pavlovą świeżymi owocami. Przechowujemy w lodówce.