Wykonanie
Myślę, że nie muszę przedstawiać Pavlovej- chrupiący wierzch a środek piankowy, lekko ciągnącyyy. W połączeniu z
bitą śmietaną,
serkiem mascarpone i
owocami tworzą cudowną, przyjemną dla zmysłów całość. Pewnie jedni z was wiedzą drudzy możne nie, ale
truskawki i
pieprz świetnie do siebie pasują. Jak
jabłka i
cynamon,
pomarańcze i
czekolada czy karmel i
sól. Jeśli zalegają wam w zamrażarce
białka i
truskawki to szczerze zachęcam do przygotowania tego cuda :DSkładniki:5
białek temp. pokojowa250 g
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
octu winnegoNadzienie:200 ml
śmietany kremówki250 g
serka mascarpone300 g
truskawek1/2 łyżeczki
zielonego pieprzu w zalewiePiekarnik nagrzewamy do 180*C. Ubijamy
białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy
cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy masa jest ubita jest jej przecięcie nożem. Jeśli w miejsce przecięcia się nie skleja znaczy, że
białka są porządnie ubite. Do masy dodajemy
mąkę,
ocet i delikatnie mieszając łączymy wszystkie składniki. Na pergaminie rysujemy okrąg wielkości 21-22 cm. Kładziemy go na blaszkę i w miejscu zaznaczenia wykładamy
białka. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy 80-90 minut. W trakcie pieczenia ze 3
razy otwieramy piekarnik w celu pozbycia się pary. Studzimy w piekarniku (najlepiej cała noc) przy leciutko otwartych drzwiczkach.Nadzienie: Jeśli wykorzystujemy świeże
truskawki należy je wcześniej odrobinę podusić żeby zmiękły. Do
truskawek dodajemy
pieprz i miksujemy na papkę. Ubijamy
bitą śmietanę, dodajemy
serek i mieszamy do połączenia składników.
Bezę wykładamy na paterę, następnie nakładamy
śmietanę a na koniec całość polewamy musem
truskawkowym. W sezonie
truskawkowym możemy dodatkowo udekorować Pavlovą świeżymi
owocami. Przechowujemy w lodówce.