Wykonanie
Biała pavlova była moją pierwszą w życiu upieczoną/zrobioną pavlova i na pewno nie ostatnią! Co prawda
bezę piecze się długo ale warto, bo smak jest nieziemski. Poniższa pavlova była moim prezentem dla mojej Mamy w jej dniu. Widziałam, że bardzo smakowała i z czego bardzo się cieszę, bo co jak co, ale znikające w ekspresowym tempie ciasto, cieszy mnie najbardziej :) Jeśli nie robiłaś/eś jeszcze pavlovej, to nie ma się czego bać. A warto, szczególnie teraz kiedy
owoców mamy pod dostatkiem :)
Składniki:- 4
białka (rozm.L - 150ml)- 1 szklanka
cukru- 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej- 1 łyżeczka
octu winnego- 125g
mascarpone mocno schłodzonego- 125g
śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej- 1
laska wanilii-
truskawki-
borówki amerykańskieBiałka ubić ze szczyptą
soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce
cukru i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet. Krótko zmiksować.Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok.23cm. Wyłożyć pianę i delikatnie ale sprawnym ruchem podnieść boki
bezy.Piekarnik nagrzać do 150C (bez termoobiegu).Wsadzić
bezę i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100C i piec-suszyć przez 3h (nie uchylać drzwiczek piekarnika). Długie suszenie
bezy w niskiej temperaturze spowoduje, że
beza będzie z wierzchu blada i chrupiąca a w środku miękka.Po upieczeniu z
bezy zdjąć delikatnie papier i wystudzić.
Mascarpone i
śmietanę umieścić w misce miksera, dodać ziarna z
laski wanilii i ubić na sztywno. Uważać, żeby
śmietana się nie zważyła. Ubitą
śmietanę przechowywać w lodówce do czasu podania pavlovej.
Truskawki umyć odszypułkować i przekroić na połówki.
Borówki umyć i wysuszyć.Przed podaniem, na
bezę wyłożyć
bitą śmietanę i
owoce i od razu podawać.
Beza pod ciężarem
śmietany i
owoców będzie powoli się zapadać.Smacznego!