Wykonanie
Składniki:*na
bezę- 300ml
białek- 440g drobnego
cukru- 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
octu winnego*na krem- 300ml
śmietany 30%- 250g
serca mascarpone- 2-3 łyżki kremu Nutella*dodatkowo- ok. 300g
borówek- ok. 150g
malinSposób przygotowania:1.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając
cukier. Na samym końcu delikatnie mieszamy z
mąką ziemniaczaną i
octem.2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy dwa
okręgi o średnicy ok. 22 cm. Ubite
białka wykładamy na
okręgi, wyrównujemy (jeden blat można uformować fantazyjnie, by utworzył ozdobny wierzch). Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, na ok. 30 min., następnie zmniejszamy temp. do 100 stopni i pieczemy jeszcze ok. 2,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku.3.
Mascarpone miksujemy z nutellą, następnie dodajemy ubitą na sztywno
śmietanę i dokładnie mieszamy.4. Jeden blat
bezowy wykładamy na talerz, smarujemy go 2/3 porcji kremu, posypujemy kilkoma
borówkami i przykrywamy drugą płytką
bezową. Wierzch
tortu smarujemy pozostałym kremem, dekorujemy
malinami i
borówkami. Gotowy tort chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.