Wykonanie
16 Czerwca 2015 Gotowanie ze stylemPrzepis na pyszną
bezę, która zawsze wychodzi najlepiej. Przygotowując
bezę należy pamiętać o łączeniu składników w odpowiednich proporcjach szczególnie jeśli chodzi o
białka oraz
cukier. Drugim ważnym czynnikiem jest proces mieszania i powolnego dodawania
cukru. Ten przepis na pewno Was nie zawiedzie :) Polecam!
Beza z
pomarańczą i
truskawkamiSkładniki :
Beza:4
białka jaj220 g
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
octu winnegoKrem:
Ser mascarpone – 250 g1
żółtko1 łyżka stołowa
cukru pudruDekoracja:świeże
owoce np.
truskawki,
maliny,
borówka amerykańska,
pomarańczeSposób przygotowania:
Białka bardzo dokładnie oddzielić od
żółtek tak, aby nie było śladu
żółtek w
masie do
bezy.Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni (u mnie góra dół, bez termoobiegu).Plastikowe naczynie skropić lekko
sokiem z cytryny, a następnie wytrzeć je ręcznikiem papierowym.
Białka zmiksować mikserem do lejącej się masy, następnie dodawać po 1 łyżce
cukru miksując po każdej kilkanaście sekund na średnich obrotach. Po dodaniu całego
cukru miksować jeszcze przez 2-3 minuty.Dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet, miksować na średnich obrotach jeszcze przez 1-2 minuty.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy bezowej uformować łyżką 4
okręgi. Wypukłą stroną łyżki wyrównać boki i wierzch bez (tę czynność należy wykonać w miarę szybko i sprawnie).Temperaturę obniżyć do 120 stopni. Wstawić
bezy i piec przez 1 godzinę i 10 minut.Po upieczeniu wyjąć
bezy z piekarnika i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.Krem:
Serek mascarpone wymieszać naczyniu wraz z
cukrem pudrem oraz
żółtkiem – około 3 minuty za pomocą miksera.Dekoracja:
Bezę udekorować
owocami. Mogą być to
pomarańcze,
mandarynki,
kiwi,
truskawki lub
owoce mieszane.