ßßß
Składniki :Beza:4 białka jaj220 g cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octu winnegoKrem:Ser mascarpone – 250 g1 żółtko1 łyżka stołowa cukru pudruDekoracja:świeże owoce np. truskawki, maliny, borówka amerykańska, pomarańczeSposób przygotowania:Białka bardzo dokładnie oddzielić od żółtek tak, aby nie było śladu żółtek w masie do bezy.Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni (u mnie góra dół, bez termoobiegu).Plastikowe naczynie skropić lekko sokiem z cytryny, a następnie wytrzeć je ręcznikiem papierowym.Białka zmiksować mikserem do lejącej się masy, następnie dodawać po 1 łyżce cukru miksując po każdej kilkanaście sekund na średnich obrotach. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez 2-3 minuty.Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, miksować na średnich obrotach jeszcze przez 1-2 minuty.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy bezowej uformować łyżką 4 okręgi. Wypukłą stroną łyżki wyrównać boki i wierzch bez (tę czynność należy wykonać w miarę szybko i sprawnie).Temperaturę obniżyć do 120 stopni. Wstawić bezy i piec przez 1 godzinę i 10 minut.Po upieczeniu wyjąć bezy z piekarnika i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.Krem:Serek mascarpone wymieszać naczyniu wraz z cukrem pudrem oraz żółtkiem – około 3 minuty za pomocą miksera.Dekoracja:Bezę udekorować owocami. Mogą być to pomarańcze, mandarynki, kiwi, truskawki lub owoce mieszane.