Wykonanie

Nie
będę tego ukrywać fanką zup to ja nie jestem, ale są takie za, którymi przepadam jak np. krem
szparagowy, zupa grzybowa, rosół mamy i oczywiście kartoflanka. Kartoflanka przypomina mi dzieciństwo, moja babcia ją gotowała. Moja jest trochę inna od tej babcinej, ale zapewniam, że jest równie pyszna. Kremowa, delikatna z wyczuwalnym smakiem
pietruszki i
rozmarynu. Tak jak każdy krem przygotowuje się bardzo szybko wystarczy
mieć bulion i
ziemniaki.Składniki:1 l
bulionu ( tylko nie z kostki!)9 średniej wielkości
ziemniakówduża
cebula1 mała
pietruszka1 łyżeczka
natki pietruszki1 łyżka
śmietany 18% albo 36%1 łyżka
masła1 łyżeczka
olejusól i
pieprz1/2 łyżeczki drobno pokrojonego
rozmarynu2-3 kromki czerstwego
chlebakilka kropel
oliwy z oliwekDo
bulionu wkładamy drobno pokrojone
ziemniaki i
korzeń pietruszki (oczywiście warzywa powinny być umyte i obrane). Gotujemy do miękkości. Na
maśle i
oleju podsmażamy drobno pokrojoną
cebulę. Następnie dodajemy ją do zupy. Chwilę jeszcze gotujemy i całość miksujemy do uzyskanie gładkiej masy. Rozprowadzamy w zupie
śmietanę, dodajemy
natkę pietruszki,
rozmaryn, doprawiamy
solą i
pieprzem. Zupę przed podaniem posypujemy grzankami.Grzanki:
chleb kroimy w kostkę, polewamy odrobiną
oliwy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 10 minut, aż
chleb stanie się chrupiący.* jeśli lubimy możemy dodać drobno pokrojony i podsmażony
boczek.