ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka

Kartoflanka

nazwa

Wykonanie

Nie będę tego ukrywać fanką zup to ja nie jestem, ale są takie za, którymi przepadam jak np. krem szparagowy, zupa grzybowa, rosół mamy i oczywiście kartoflanka. Kartoflanka przypomina mi dzieciństwo, moja babcia ją gotowała. Moja jest trochę inna od tej babcinej, ale zapewniam, że jest równie pyszna. Kremowa, delikatna z wyczuwalnym smakiem pietruszki i rozmarynu. Tak jak każdy krem przygotowuje się bardzo szybko wystarczy mieć bulion i ziemniaki.
Składniki:
1 l bulionu ( tylko nie z kostki!)
9 średniej wielkości ziemniaków
duża cebula
1 mała pietruszka
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżka śmietany 18% albo 36%
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
sól i pieprz
1/2 łyżeczki drobno pokrojonego rozmarynu
2-3 kromki czerstwego chleba
kilka kropel oliwy z oliwek
Do bulionu wkładamy drobno pokrojone ziemniaki i korzeń pietruszki (oczywiście warzywa powinny być umyte i obrane). Gotujemy do miękkości. Na maśle i oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy ją do zupy. Chwilę jeszcze gotujemy i całość miksujemy do uzyskanie gładkiej masy. Rozprowadzamy w zupie śmietanę, dodajemy natkę pietruszki, rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przed podaniem posypujemy grzankami.
Grzanki: chleb kroimy w kostkę, polewamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 10 minut, aż chleb stanie się chrupiący.
* jeśli lubimy możemy dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/02/kartoflanka.html