Wykonanie

Taka cisza przed burzą czyli przed tłustym czwartkiem. Na pewno na blogu pojawią się jeszcze tłuste wypieki, ale zanim to nastąpi zapraszam na lekkie i delikatne ciasto z
jabłkami. W cieście zawarte są fantastyczne smaki
mąki pełnoziarnistej,
płatków owsianych,
wiórków kokosowych i
imbiru. Bez dodatku
masła, które zostało zastąpione
serkiem mascarpone oczywiście można użyć innego
sera. Ciasto jest kruchutkie, bardzo delikatne o lekko
orzechowym posmaku z wyraźnie wyczuwalnym
imbirem. Ciasto jest niesamowite i polecam bo jest naprawdę pyszne.Składniki:1/2 szklanki mielonego
cukru trzcinowego1 szklanka mielonych
płatków owsianych1 szklanka
mąki pełnoziarnistej1/2 szklanki mielonych
wiórków kokosowych250 g
serka mascarpone1
żółtkoszczypta
soliNadzienie:1 kg
jabłek2-3 cm korzenia
imbiruszczypta
solicukier do smakuTortownica 31 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną
wody i dusimy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż się rozpadną. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach
imbir,
sól i
cukier do smaku. Studzimy.
Cukier trzcinowy,
płatki owsiane i
wiórki kokosowe zmieliłam w blenderze. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy tworząc kulę. Ciasto dzielimy na 70% i 30%. Większy kawałek ciasta wykładamy na spód blaszki, przykrywamy
musem jabłkowym na wierzchu układamy poszczypane kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy 45 minut w 180*C.*
Cukier możemy zastąpić płynnym
miodem