ßßß Cookit - przepis na Dietetyczna szarlotka

Dietetyczna szarlotka

nazwa

Wykonanie

Taka cisza przed burzą czyli przed tłustym czwartkiem. Na pewno na blogu pojawią się jeszcze tłuste wypieki, ale zanim to nastąpi zapraszam na lekkie i delikatne ciasto z jabłkami. W cieście zawarte są fantastyczne smaki mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, wiórków kokosowych i imbiru. Bez dodatku masła, które zostało zastąpione serkiem mascarpone oczywiście można użyć innego sera. Ciasto jest kruchutkie, bardzo delikatne o lekko orzechowym posmaku z wyraźnie wyczuwalnym imbirem. Ciasto jest niesamowite i polecam bo jest naprawdę pyszne.
Składniki:
1/2 szklanki mielonego cukru trzcinowego
1 szklanka mielonych płatków owsianych
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki mielonych wiórków kokosowych
250 g serka mascarpone
1 żółtko
szczypta soli
Nadzienie:
1 kg jabłek
2-3 cm korzenia imbiru
szczypta soli
cukier do smaku
Tortownica 31 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż się rozpadną. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir, sól i cukier do smaku. Studzimy.
Cukier trzcinowy, płatki owsiane i wiórki kokosowe zmieliłam w blenderze. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy tworząc kulę. Ciasto dzielimy na 70% i 30%. Większy kawałek ciasta wykładamy na spód blaszki, przykrywamy musem jabłkowym na wierzchu układamy poszczypane kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy 45 minut w 180*C.
* Cukier możemy zastąpić płynnym miodem
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/02/dietetyczna-szarlotka_19.html