ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka imbirowe

Kruche ciasteczka imbirowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo fajne, kruchutkie ciasteczka z dużą ilością przypraw korzennych. Bardzo intensywne smaku, zamknięte w szczelnym opakowaniu bardzo długo zachowują świeżość. Ciasteczka z zewnątrz panierowane są w cukrze dzięki czemu w trakcie pieczenia cukier się rozpuści i utworzy chrupiącą skorupkę. Polecam są rewelacyjne :D
Składniki na 60 sztuk:
3 szklanki mąki + do podsypania
200 g zimnego masła
3/4 szklanki mielonego cukru trzcinowego
3 żółtka
1 łyżka miodu
1 łyżka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
4 łyżki zimnego mleka
skórka z jednej pomarańczy
cukier do panierowania
Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło i pozostałe składniki. Wszystko zagniatamy ( ciasto nie może się lepić!), tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie oprószamy blat mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3-4mm. Wycinamy dowolne kształty, obtaczamy w cukrze i kładziemy na blaszkę. Pieczemy około 13-15 minut w 180*C.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/12/kruche-ciasteczka-imbirowe.html