ßßß
Bardzo fajne, kruchutkie ciasteczka z dużą ilością przypraw korzennych. Bardzo intensywne smaku, zamknięte w szczelnym opakowaniu bardzo długo zachowują świeżość. Ciasteczka z zewnątrz panierowane są w cukrze dzięki czemu w trakcie pieczenia cukier się rozpuści i utworzy chrupiącą skorupkę. Polecam są rewelacyjne :DSkładniki na 60 sztuk:3 szklanki mąki + do podsypania200 g zimnego masła3/4 szklanki mielonego cukru trzcinowego3 żółtka1 łyżka miodu1 łyżka imbiru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka sodyszczypta soli4 łyżki zimnego mlekaskórka z jednej pomarańczycukier do panierowaniaNa blat wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło i pozostałe składniki. Wszystko zagniatamy ( ciasto nie może się lepić!), tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie oprószamy blat mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3-4mm. Wycinamy dowolne kształty, obtaczamy w cukrze i kładziemy na blaszkę. Pieczemy około 13-15 minut w 180*C.