ßßß
Uwielbiam tarty na słodko i na słono. Szybko można je przygotować, świetnie smakują i zachwycają swoim wyglądem. Te na słono zdecydowanie preferuje na cieście kruchym jakoś ciasto francuskie mi nie pasuje do tego typu wypieków. Co mogę powiedzieć o tej tarcie jest pyszna! Uwielbiam brokuły, karczochy i ser. Połączenie tych składników sprawiło, że miałam smaczny obiad.Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki krupczatki150 g masła1 jajko2-3 łyżki zimnej wody1/2 łyżeczka soliNadzienie:500 g brokułówokoło 230 g karczochów w zalewie ziołowej3 jajka200 ml kremówki100 g dowolnego sera np. grana padano, parmezan, gołda2 łyżki serka almette o smaku ziołowymporządna szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowejZ podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15-30 minut.Brokuły dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Odsączamy na sicie.Karczochy wyjmujemy z zalewy. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, ścieramy 50 g sera a na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa, mieszamy chwile.Ciasto wyjmujemy i wałkujemy najlepiej miedzy dwoma arkuszami papieru. Przekładamy na natłuszczoną formę do tart o wymiarze 24 cm. Ciasto wyrównujemy, dociskamy do brzegów, wykładamy pergaminem, na który następnie wsypujemy fasolę albo groch. Pieczemy 10 minut w 180*C. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy fasolę i układamy brokuły, karczochy, polewamy sosem jajeczno-śmietankowym i posypujemy pozostałym, startym serem. Pieczemy 30 minut w 200*C.