Wykonanie

Uwielbiam tarty na słodko i na słono. Szybko można je przygotować, świetnie smakują i zachwycają swoim wyglądem. Te na słono zdecydowanie preferuje na cieście kruchym jakoś
ciasto francuskie mi nie pasuje do tego typu wypieków. Co
mogę powiedzieć o tej tarcie jest pyszna! Uwielbiam
brokuły,
karczochy i
ser. Połączenie tych składników sprawiło, że miałam smaczny obiad.Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki krupczatki150 g
masła1
jajko2-3 łyżki zimnej
wody1/2 łyżeczka
soliNadzienie:500 g
brokułówokoło 230 g
karczochów w zalewie
ziołowej3
jajka200 ml kremówki100 g dowolnego
sera np.
grana padano,
parmezan, gołda2 łyżki
serka almette o smaku
ziołowymporządna szczypta
soli,
pieprzu i
gałki muszkatołowejZ podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15-30 minut.
Brokuły dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Odsączamy na sicie.
Karczochy wyjmujemy z zalewy. Do miski wlewamy
śmietankę, wbijamy
jajka, ścieramy 50 g
sera a na koniec doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołowa, mieszamy chwile.Ciasto wyjmujemy i wałkujemy najlepiej
miedzy dwoma arkuszami papieru. Przekładamy na natłuszczoną formę do tart o wymiarze 24 cm. Ciasto wyrównujemy, dociskamy do brzegów, wykładamy pergaminem, na który następnie wsypujemy
fasolę albo
groch. Pieczemy 10 minut w 180*C. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy
fasolę i układamy
brokuły,
karczochy, polewamy sosem jajeczno-
śmietankowym i posypujemy pozostałym,
startym serem. Pieczemy 30 minut w 200*C.