ßßß
Jako mama małego szkraba bardzo sobie cenie szybkie, proste i smaczne przepisy. A przepis na to ciasto właśnie takie jest. Trudu przy nim niewiele a ciasto smakuje fantastyczne. Nie jest ani za suche ani za wilgotne takie w sam raz. W smaku trochę przypomina drożdżowe a jest zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu. Polecam osobą, które tak jak ja chcą zjeść smacznie a nie zawszę mają czas.Składniki:400 g mąki (przesianej)200 g twarogu100 g cukru1 jajko6 łyżek mleka8 łyżek oleju3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowegoKruszonka:200 g mąki100 g mielonych migdałów150 g cukru150 g masła temp. pokojowaokoło 300-400 g miksu agrest i truskawkaWszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i chwilę miksujemy. Przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy 33x22cm. Układamy owoce i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Po przestudzeniu można polać lukrem.* Do ciasta można dodać dowolne owoce* Mielone migdały możemy zastąpić: płatkami owsianymi, herbatnikami albo mąką