Wykonanie

Ostatnio podawaliśmy Wam przepis na mus
truskawkowy na spodzie z
ciasteczek .
Pisałam wtedy, że to już zapewne ostatni w tym sezonie deser z dodatkiem
truskawek. No a dziś znalazłam zdjęcia ciasta z
truskawkami i
migdałami, które robiłam kilka tygodni temu(ciasto robiłam, do zdjęć się nie dotykam ;)). I żal mi zostawiać ten przepis na kolejny sezon, bo ciasto jest fantastyczne. Gdyby zatem udało Wam się znaleźć jeszcze jakieś ostatnie
owoce truskawki koniecznie upieczcie to ciasto. Jest naprawdę proste w wykonaniu, przepięknie pachnie
truskawkami i
migdałami a do tego obłędnie smakuje.Przepis na nie znalazłam na przepięknym blogu pani Agnieszki Maciąg, który odkryłam kilka tygodni temu. Pani Agnieszko, gdyby Pani tu kiedyś przez przypadek trafiła – dziękuję. Za przepis i za każde słowo na Pani blogu.Potrzebujesz:400g
truskawek,100g mielonych
migdałów,175g miękkiego
masła,150g
brązowego cukru,150g
mąki,2
jajka,3 łyżki
mleka,1 łyżeczka pasty waniliowej (lub
cukier waniliowy),1 łyżeczka
proszku do pieczenia,kilka kropli naturalnego
olejku lub ekstraktu
migdałowego,1-2 łyżki
płatków migdałów do posypania z wierzchuWykonanie:Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj blachę o średnicy około 23 cm wykładając ją papierem do pieczenia. Oczyszczone
truskawki pokrój na ćwiartki lub na połówki jeśli
owoce są małe.W misie miksera zmiksuj
masło z
cukrem na gładką masę. Dodaj
jajka,
mleko,
mąkę,
proszek do pieczenia, mielone
migdały,
wanilię i esencję lub ekstrakt
migdałowy. Całość zmiksuj. Gotową mieszankę przełóż do blachy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż
truskawki i posyp
płatkami migdałów.Piecz około 1 godziny (do suchego patyczka). Po ostudzeniu możesz posypać
cukrem pudrem.



Smacznego!Anka*Przepis z moimi zmianami ze strony www.agnieszkamaciag.pl