ßßß
Ostatnio podawaliśmy Wam przepis na mus truskawkowy na spodzie z ciasteczek . Pisałam wtedy, że to już zapewne ostatni w tym sezonie deser z dodatkiem truskawek. No a dziś znalazłam zdjęcia ciasta z truskawkami i migdałami, które robiłam kilka tygodni temu(ciasto robiłam, do zdjęć się nie dotykam ;)). I żal mi zostawiać ten przepis na kolejny sezon, bo ciasto jest fantastyczne. Gdyby zatem udało Wam się znaleźć jeszcze jakieś ostatnie owoce truskawki koniecznie upieczcie to ciasto. Jest naprawdę proste w wykonaniu, przepięknie pachnie truskawkami i migdałami a do tego obłędnie smakuje.Przepis na nie znalazłam na przepięknym blogu pani Agnieszki Maciąg, który odkryłam kilka tygodni temu. Pani Agnieszko, gdyby Pani tu kiedyś przez przypadek trafiła – dziękuję. Za przepis i za każde słowo na Pani blogu.Potrzebujesz:400g truskawek,100g mielonych migdałów,175g miękkiego masła,150g brązowego cukru,150g mąki,2 jajka,3 łyżki mleka,1 łyżeczka pasty waniliowej (lub cukier waniliowy),1 łyżeczka proszku do pieczenia,kilka kropli naturalnego olejku lub ekstraktu migdałowego,1-2 łyżki płatków migdałów do posypania z wierzchuWykonanie:Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj blachę o średnicy około 23 cm wykładając ją papierem do pieczenia. Oczyszczone truskawki pokrój na ćwiartki lub na połówki jeśli owoce są małe.W misie miksera zmiksuj masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, wanilię i esencję lub ekstrakt migdałowy. Całość zmiksuj. Gotową mieszankę przełóż do blachy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż truskawki i posyp płatkami migdałów.Piecz około 1 godziny (do suchego patyczka). Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego!Anka*Przepis z moimi zmianami ze strony www.agnieszkamaciag.pl