Wykonanie
Ostatnio coś sporo robię mufinek..Sezon na
truskawki u mnie już prawie się kończy..ale jeszcze zdążyłam zrobić mufinki..a w lodówce zastyga jeszcze deser z
truskawkami..

2,5 szkl.
mąki1/2 szkl.
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajka1/2 szkl.
oleju np.rzepakowego2 małe
jogurty truskawkowe[ po 115g]kilka
truskawekkruszonka6 dkg
masła6 dkg
mąki2-3 łyżki
cukru1 łyżka mielonych
migdałów1 łyżka
płatków migdałowychKr uszonka: chłodne
masło pokroić na kawałki, dodać
cukier,
płatki i
migdały oraz
mąkę. Zagnieść. Jeśli konsystencja będzie tego wymagała można dodać
mąki lub
masła. Wstawić na chwilę do lodówki.Suche składniki wymieszać z jednej misce,a mokre w drugiej.Suchą mieszankę wsypać do mokrej i wymieszać tylko tyle, żeby się wszystko połączyło. Nałożyć połowę ciasta do foremek na muffinki , powkładać do każdej foremki kilka kawałków
truskawek i przykryć pozostałą częścią ciasta.Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20-30 minu t.